Финиш програма Моја прва плата: 274 лица добија посао у Пчињском округу

Горан Живковић директор Филијале НСЗ Фото : РТВ Врање

Овогодишњи, трећи по реду циклус програма „Моја прва плата“ приводи се крају. Завршена је трећа фаза током које је извршен избор кандидата и њихово повезивање са послодавцима из јавног и приватног сектора, након чега су објављени прелиминарни резултати.

Према прелиминарним подацима Националне службе за запошљавање (НСЗ), у оквиру овогодишњег програма Моја прва плата, посао ће на територији Пчињског округа добити 274 младих до 30 година старости код 184 послодавца.

У Врању ће радни однос засновати 88 кандидата код 50 послодаваца. Од тога, 11 послодаваца из јавног сектора ће запослити 31 кандидата, док ће 39 приватника засновати радни однос са 57 незапослених са евиденције НСЗ.

Према условима програма, сви новозапослени ће код изабраних послодаваца радити у наредних 9 месеци, током којих ће им бити исплаћиване нето зараде у износу од 25 хиљада динара месечно за кандидате са средњом стручном спремом, односно 30 хиљада за оне са вишим и високим образовањем.

– То је шанса за младе људе са евиденције НСЗ да стекну своја прва радна искуства, јер је програм намењен управо њима, а добро је и за послодавце, јер девет месеци Република Србија издваја средства за плате преко НСЗ. То је огроман новац, укупно у Србији ће овим програмом бити запослено 10 хиљада младих.

Примера ради, програм стручне праксе укључује обично 80 до 90 лица у округу, а у овом програму 274, што значи да их је три пута више – указује Горан Живковић, директор врањске филијале НСЗ.

Послодавци су у овом циклусу, а ни раније није било много другачије, претежно тражили раднике са средњом стручном спремом. Највећа потражња је била за административним радницима, куварима, конобарима и занатским занимањима. Досадашње искуство говори да отприлике половина изабраних кандидата остане на послу и након завршетка програма. Иако су „Мојом првом платом“ обухваћени послодавци и из јавног и из приватног сектора, перспектива је боља код приватника, сматра наш саговорник.

– Препоручујем младима да се укључе у рад у приватном сектору, јер су реалније шансе да, након завршетка програма или стручног оспособљавања, остану на послу код послодавца. Док је јавном сектору ограничен број запослених, код приватника, што је више посла, то је и већи број радника – оцењује Живковић.

Коначни резултати трећег циклуса програма „Моја прва плата“ биће објављени најкасније до 15. децембра, након чега следи потписивање тројних уговора између НСЗ, послодаваца и новозапослених.

Please follow and like us:
Друштво