30 година Педагошког факултета: Ми стварамо будућност

Педагошки факултет у Врању обележио је три деценије рада и постојања Свечаном академијом у холу високошколске установе. Под слоганом “Ми стварамо будућност“ приређен је богат књижевно-музички програм, у коме су, поред студената факултета и чувеног хора “Даскал“, учествовали и гости из Северне Македоније и вокално-инструментални састав Извор.

Државном и студентском химном отпочела је Свечана академија поводом 30 година постојања и рада Педагошког факултета.

“Образовање је мост који знање води до будућности, а школовање будућих учитеља, васпитача и професора изградња је стамених мостова до будућности какву желимо,“ чуло се на свечаности.

Скупу су присуствовали ректор Универзитета у Нишу, проф. др Драган Антић, државни секретар у Министарству просвете проф. др Небојша Ранђеловић, саветник министра просвете др Зоран Костић, председник Савета Универзитета у Нишу др Душан Трајковић, заменица градоначелника града Врања, Зорица Јовић и заменица градоначелника града Ниша.

-Највећа одговорност у образовном систему је на  учитељу. Ако учитељ постави темељ наше личности на здраве основе, све оно што нуде, све науке биће надоградња, која може бити стамена грађевина, уколико на време научимо од којих материјала и у ком стилу градимо вишеспратницу нашег живота. Знање се множи дељењем, највише се добија давањем. На овом месту се знање и множи и несебично дели, одавде полазе мисионари знања који припремају све оне који ће доћи у клупе четрнаест факултета нашег Универзитета, рекао је ректор Универзитета у Нишу, проф. др Драган Антић.

-И када сам рекао малопре да ми је част што сам са вама, заиста то мислим, јер је част бити у оваквом окружењу које шаље добру поруку и добре вибрације у не баш лаким тренуцима и за нацију и за човечанство. Рекао сам не само да ми је част већ и да ми је задовољство, јер сам међу мојим јужњацима, са људима и са институцијом која шаље поруку да Србија не сме и неће да стане и да живот мора да тече даље, додао је проф. др Небојша Ранђеловић, државни секретар у Министарству просвете.

-Учитељ је неко ко, уз породицу, обликује личност детета и зато је на њему велика одговорност и за будућност друштва у целини. На вама је драги студенти да се угледате на ваше предаваче, да стичете знања да се едукујете и поштујете зацртане циљеве, а на нама да створимо што боље услове за то. Град Врање ће као и до сада увек пружати пуну подршку управи факултета али и свима вама у реализацији зацртаних циљева, поручила је заменица градоначелника Зорица Јовић.

У име деканице сродног, Педагошког факултета Универзитета Неофит Рилски у Благојевграду, доц. др Јанке Стоименове, присутнима се обратио доц. др Мирослав Терзијски. Прочитани су и неки од телеграма који су поводом јубилеја стигли на адресу факултета, и то телеграм проф. др Младена Вилотијевића, редовног професора у пензији Факултета за образовање учитеља и васпитача Универзитета у Београду и некадашњег декана врањског факултета, проф. др Стојана Ценића. Они су честитали годишњицу Педагошком факултету, уз жељу да и у будућности постижу врхунске резултате у образовању учитеља.

У име домаћина присутне госте поздравила је деканица Педагошког факултета у Врању, проф. др Драгана Станојевић.

-Можемо рећи да је за 30 година рада Педагошки факултет успео, захваљујући ентузијазму и посвећеном раду запослених, да оствари значајне задатке које му је друштво поверило, у складу са његовом образовном мисијом. Ипак, иако смо начинили крупне помаке, предстоји нам још много озбиљних изазова и рада, да бисмо наставили кадровско и програмско јачање и у складу са нашим могућностима доприносили да се поврати некадашње интересовање младих за леп, племенит и одговоран посао наставника, истакла је деканица.

Проф. др Станојевић подсетила је и да је Педагошки факултет у Врању једини који је добио реакредитацију студијског програма за образовање наставника Технике и информатике и да су лидер у Србији међу наставничким факултетима у том погледу.

У име студената обратила се Ања Костић, студенткиња друге године Педагошког факултета.

Ово је била прилика и да се доделе награде и признања најуспешнијим студентима из Врања, али и са одељења у Неготину.

Од Учитељске школе, преко Педагошке академије, а затим и факултета, ова институција деценијама друштву дарује герације преносилаца, стваралаца и покретача нових сазнања. За тридесет година рада факултет је изнедрио близу 3000 учитеља и васпитача. Поред тога имају и богату издавачку делатност, те могу да се похвале са близу 200 наслова академских издања.

Свечана академија организована је под слоганом “Ми стварамо будућност“, а приређен је богат књижевно-музички програм, у коме су, поред студената факултета и чувеног хора Даскал, учествовали и гости из Северне Македоније и вокално-инструментални састав Извор.

Образовање