Афричка куга свиња у Пољаничком крају

Протекле недеље у неколико села у пољаничком крају у близини Врања, појавио се вирус афричка куга код свиња. На основу Закона о ветеринарству, као и Правилнику о мерама за рано откривање, дијагностику, спречавање ширења, сузбијања и искорењивања заразне болести, донето је решење да подручје полупречника најмање 3 километра око жаришта заразе, прогласе зараженим.

Афричка куга свиња појавила се у многим селима на територији града Врања, у општини Бујановац и у два лесковачка села. По речима микробиолога Завода за јавно здравље у Врању, села у којима се у околини Врања појавила ова заразна болест су: Ушевце, Рождаце, Станце, Власе, Градња, Смиљевић, Добрејанце, Драгобужде, Големо Село и Урманица.

-Због промене у глобалном начину живота почеле су нове болести да се јављају у пределима у којим их није било. Једна од њих је афричка свињска куга и она је дошла и код нас. Први пут је дијагностикована у Трговишту, а сада смо је добили у Врању у пољаничком крају, у Бујановцу, Владичином Хану и у неким селима у Лесковцу, рекао је Горан Стошић микробиолог ЗЦ у Врању.

На зараженом подручју ради сузбијања и искорењивања афричке куге свиња, спроводиће се и мере пописа свих газдинстава на којима се држе и узгајају свиње. Обавиће се и нешкодљиво уклањање лешева угинулих и еутаназијом одстрањених свиња уз надзор ветеринарског инспектора.

-Болест није опасна за људе, међутим економски гледано носи велике штете. Није зооноза, међутим све категорије свиња обољевају. Преносиоци болести су крпељи, а нарочито дивље свиње које су ван контроле, а како се решава, па еутаназијом, истакао је Стошић из Завода за јавно здравље у Врању.

Мере на зараженом подручју примењиваће се све док се не обави чишћење, дезинфекција, а по потреби и дезинсекција последњег зараженог газдинства, свиње на газдинствима не прегледају, рекао је микробиолог Завода за јавно здравље у Врању.

Please follow and like us:
Здравље Пољопривреда