Актуелна производња воћних садница

Наша земља је једна од ретких земаља у којој се могу гајити успешно све континенталне врсте воћака. Пролећна садња је успешна ако се обави врло рано и то крајем фебруара и у току марта месеца.

Производња воћног садног материјала представља основу воћарске производње. Воће, као и све биљке, могу да се размножавају и генеративно и вегетативно. Тим поводом смо и обишли домаћина Бобана Јовановића у селу Доњи Вртогош, који се бави производњом воћних садница.

-Саднице су припремљене, засађено је око 40.000 и тренутно се сади нова подлога џенарике, дуње и јабуке за даљу производњу. То је сопствени корен саднице, прво садимо корен, а почетком септембра окалемљавамо, објашњава пољопривредник Бобан Јовановић.

Тренутно хладно време и јутарњи мраз не утичу на саму производњу садница, али мраз има неповољан утицај на цвет воћа у воћњацима, речи су домаћина Јовановића.

-Тренутно је актуелна садња и треба прекалемити саднице које нису успеле приликом калемљења у септембру. После тога следи обрада, заштита, окопавање и прскање, истиче  Бобан Јовановић.

Подлоге су засађене, а о томе колико је потребно времена да се  дође до готовог производа, говорио је пољопривредник Јовановић.

-Сада их засадимо, преко лета калемимо, а онда та садница презими и наредне године марта месеца се пререже и опет се на њој ради до новембра, значи календарски две године има посла око једне саднице, рекао је Бобан Јовановић.

Уколико мраз буде слабији, по речима Јовановића, од засађених 40.000, готов производ би требало да буде 35.000 воћних садница. Током лета прате све болести које нападају воће, прскају и успешно савладавају све проблеме.

Please follow and like us:
Пољопривреда