Актуелни конкурси за пријем у Војску Србије

Последњих недеља актуелна је промоција Војске Србије, конкурса за пријем у Војску Србије, убрзано јачање и модернизација војске и унапређење статуса и стандарда припадника Војске Србије. О актуелним конкурсима за наш програм говорили су пуковник Синиша Николић, заменик команданта 4. бригаде Копнене војске, потпуковник Саша Вучковић командант пешадијског батаљона у гарнизону Бујановац и старији водник прве класе Марко Јовановић, командир одељења на противоклопном ракетном систему „корнет“.

Тренутно су расписани и конкурси до 27. марта за пријем у одређене јединице као што су, 72. специјална јединица, 73. падобранска бригада и одред Војне полиције „Кобре“. За овај конкурс могу да конкуришу момци и девојке који су, али и нису одслужили војни рок, који у тренутку конкурисања имају највише 30 година старости.

-Оно што је већ дужи временски период актуелно јесте стални конкурс за пријем професионалних војника у професионалну војну службу. Четврта бригада је размештена у Гарнизону Врање, гарнизоном месту Бујановац и они који желе да раде у 4.бригади Копнене Војске, могу да се јаве на конкурс који је непрекидно отворен. На тај конкурс могу да се пријаве и момци и девојке на два начина, један је након одслуженог војног рока, односно аплицирање за војну јединицу у току војног рока, где пријем у професионалну војну службу креће одмах након одслужења војног рока, тачније војници одмах почињу да раде. Други начин је из војне евиденције регионалних центара, односно, лица која су одслужила војни рок треба да попуне пријаву, након чега прибављају сву потребну документацију, обављају лекарске прегледе и психолошка тестирања и уколико све то прођу, могу ступити у професионалну војну службу у својству професионалног војника, објашњава пуковник Синиша Николић.

-У претходном периоду 4.бригада Копнене војске  реализована је различите садржаје и обуке у циљу унапређења оперативних способности. Најзначајнија вежба била је здружена вежба „Маневри 2022“ где је приказана висока оспособљеност јединица Војске Србије. Посебно бих нагласио реализацију гађања противоклопним лансирним оруђима „Корнет“ оклопним борбеним возилима „Лазар 3“, тенковима М 84. Истакао бих да се сва обука реализује са тежиштем у насељеним местима уз употребу дронова у летњим и зимским условима, истиче  Марко Вучковић старији водник прве класе.

Под окриљем Уједињених нација, пешадијска чеда из састава бригаде налази се у мултинационалној операцији у Републици Либан, где са поносом извршавају војне задатке, представљајући нашу војску на најбољи могући начин, речи су Саше Вучковића.

-Након опремања јединице новим средством, односно противоклопним ракетним системом „Корнет“ започели смо обуку на њима. Пре тога је део људства послат на обуку у Руску Федерацију, где су имали интензивну и квалитетну обуку и где су извршили сва потребна гађања. Након изведене обуке у касарни, успешно смо реализовали гађања на полигону „Пасуљанске ливаде“ и тиме проверили нашу оспособљеност у руковању овим системом. Сада, могу да кажем, да су знатно унапређење оперативне способности моје јединице, јер је корнет савремени противоклопни ракетни систем којег одликује велика ватрена моћ, каже Марко Јовановић , командир одељења на противоклопном ракетном систему „Корнет“.

Плате су у последње време повећане у војсци, последње повећање је у износу од 25 посто и то је још један од фактора који може да привуче младе људе да заснују радни односу у војсци, речи су пуковника Синише Николића. Плата професионалног војника је у износу од 70. 000 динара, поред бенефицираног радног стажа и могућности каријерног напредовања.

Please follow and like us:
Друштво