Акварел као инспирација тренутка: Отворена изложба Невене Миловановић

Невена Миловановић на отварању изложбе

У Галерији Народног универзитета у Врању отворена је изложба акварела ,,Боја и светлост” београдске уметнице Невене Миловановић. Поставку ће љубитељи уметности у Врању моћи да погледају у наредне четири седмице.

Невена Миловановић је дипломирала на Факултету примењених уметности у Београду и стекла звање дипломирани сликар – костимограф.

Ауторка каже да је веома срећна и узбуђена што излаже у Врању за које је вежу приватне, али и професионалне успомене.

Костимографија јој је примарно занимање, али и веза са Врањем, у којем је боравила и радила.

На снимањима чувеног музичког серијала „Лети, лети, песмо моја мила“, Невена је радила костиме, између осталих и за Станишу Стошића на снимању у Пашином конаку у нашем граду.

Сликање јој је страст и одушак од свакодневног посла.

– Морам признати да сам скоро почела да излажем, с обзиром на то да ми је костимографија струка и да ми то одузима највише времена. Слике су настала током снимања. То је неки мој одушак – каже уметница.

Невена Миловановић се првенствено бави акварелом, јер воли инспирацију тренутка коју јој даје ова техника.

Слике су осећања пренета на папир, као производ тренутка и душе коју стављам на увид публици, каже уметница.

– Ја волим акварел  јер је акварел је ствар тренутка, то можете у тренутку да удахнете и издахнете и поклоните људима који то могу да гледају.

На сликама преовлађују пејзажи, а ради и актове које припрема за неку наредну поставку.

За свој дугогодишњи рад добила више признања: најбољи дипломски рад додељен од УЛУПУДС – а 1987. године у Београду затим Златна антена за најбољу костимографију у серији „Мирис кише на Балкану“ 2011, Признање за најбољи стајлинг на такмичењу Еуросонга 2011. у Дизелдорфу, а тренутно ради костиме за популарну ТВ серију „Радио Милева“.

Please follow and like us:
Култура