Албум Иване Тасић промовисан у храму наше народне музике

Ивана Тасић у пратњи Народног оркестра под управом Владе Пановића

Албум ,,Заплакала Шар планина“ Иване Тасић представљен је у свечаној сали Радио Београда на промоцији којој су присуствовали еминентни ствараоци и извођачи традиционалне музике. Београдска промоција је круна вишегодишњег рада на овом издању које је здушно подржао наш највећи музички издавач, рекла је за РТВ Врање Ивана Тасић.

Албум ,,Заплакала Шар планина“ Иване Тасић, који је почетком године изашао у продукцији ПГП РТС доживео је београдску промоцију у храму наше народне музике, Радио Београду, у чијем се трајном архиву чувају снимци који представљају благо наше традиционалне културе.

Управо из овог архива је одабрано 17 снимака који су објављени на албуму првенцу Иване Тасић, о чијем су стваралаштву и певању најеминентнија имена наше трационалне музичке сцене говорила у суперлативима.

Међу њима су били Никола Рацков, пијаниста, педагог и музички уметник, Мирјана Дробац, етномузиколог, Влада Пановић, шеф Народног оркестра РТС – а и Владимир Грајић, директор ПГП РТС-а.

Ова кућа је здушно подржала објављивање албума Иване Тасић и уложила све своје потенцијале како би издање угледало светлост дана и било достојно представљено публици.

– То је најстарија и најугледнија издавачка кућа у нашој земљи, они су стали иза овог издања и то је за мене, пре свега, велика част.

Било је доста емининентних људи из посла, било је доста мени драгих људи, пријатеља и колега, тако да је догађај за мене био заиста фантастичан – каже Ивана Тасић.

На албуму се налази 17 песама, 15 изворних са подручја југа Србије, Врања и Косовског поморавља и две ауторске нумере које заједнички потписују Ивана Тасић и Влада Пановић.

Неке од њих, Ивана је отпевала уживо на промоцији, уз пратњу Народног оркестра под управом Владе Пановића.

Ивана већ годинама снима за архив Радио Београда, при чему се труди да са својим сарадницима бира песме које су мање познате или су неправедно запостављене и до сада има више од 20 трајних снимака.

– Неке друге песме из архива Радио Београда ће, надам се, бити на неком наредном албуму и ја ћу радити на томе.

Када говорим у множини, мислим на шефа Народног оркестра РТС-а Владу Пановића и музичког уредника и етномузиколога Мирјану Дробац, који су пратили читав овај процес и на известан начин, били моји ментори – каже Ивана.

Албум ,,Заплакала Шар планина“ премијерно је представљен на фестивалу „Врањска градска песма – Оћу да ви појем врањанско“ почетком јуна, а објављивање издања је помогла и локална самоуправа нашег града.

Please follow and like us:
Култура