Алергични на полен могу да предахну до фебруара

Према извештају Агенције за заштиту животне средине, полен у ваздуху је низак, истиче инжењер технологије Миодраг Недељковић. Амброзија је присутна у малим количинама и креће се у распону од једног до два зрна на дневном нивоу. Та количина полена је безопасна и не одражава се на људско здравље.

Корови цветају од друге половине маја до новембра. Овај период обухвата цветање амброзије, лобода, киселице, боквице и пелена. Кишовито време онемогућава ширење и смањује концентрацију полена у ваздуху.

-Код нас мониторинг креће од 1. фебруара и траје до 31. октобра. Сада се завршава полинација  свих коровских биљака. Најдоминантнији и најагресивнији алерген је полен амброзије. Она је и даље присутна, али у јако ниској концентрацији. Њена присутност се мери од 7 до 10 зрна на недељном нивоу. То значи да је концентрација полена на амброзију и других коровских биљака ниска, објашњава Недељковић.

Амброзија је једногодишња жбунаста биљка која ниче у априлу. Производи полен у великим количинама. Зрела биљка ствара и до осам милиона поленових зрна. Зрна су лагана и ветар их може разносити до 200 километара далеко. У полену ове биљке пронађена су 52 алергена , од којих је 6 посебно опасно, објашњава наш саговорник.

Please follow and like us:
Друштво Здравље