Амерички амбасадор Кристофер Хил у посети Бујановцу

Амерички амбасадор у Србији Кристофер Хил од данас је у тродневној посети југу Србије.  Амбасадор Хил најпре је  разговарао са председником општине Бујановац Нагипом Арифијем о политичкој и економској ситуацији у овој општини. Током дана планиран је и сусрет са студентима  из српске, албанске и ромске заједнице,  као и са предузетницима из Бујановца . Очекује се да ће амбасадор САД  у Србији Кристофер Хил посетити и општину  Прешево, у оквиру посете југу Србије. Хил ће  у среду  боравити у   Врању  где је планиран сусрет са градоначелником Слободаном Миленковићем . Током боравка, амбасадор ће посетити и  војну базу „Југ“.

Политичка, економска и социјална ситуација на територији општине Бујановац, биле су  теме  у сусрету  председника општине Нагипа Арифија и амбасадора Кристофера Хила. Након  говото  једносатног разговора, на конференцији за новинаре, Арифи је најпре изразио задовољство због прилике да амбасадора Хила упозна са укупном ситуацијом у овој општини.

Председник општине Бујановац Нагип Арифи рекао је да је у разговору са амбасадором указао на проблем са нострификацијом диплома са Универзитета у Приштини, о пасивизацији Албанаца, односно њихових адресу у, како је навео, ,„Прешевској долини“, као и о заостајању у економског и привредног развоја на овом подручју.

Амбасадор Хил оценио је овај разговор као добру прилику да се упозна са многим темама. Истакао је да је ово зона веома значајна јер су у  близини две међународне границе. Али је током разговора истакнуто да  границе на Балкану не би требало да деле већ да спајају људе.  

Амбасадор САД у Србији Кристофер Хил рекао је да  је решење дефинитивно у томе да  овај региион буде много више интегрисан него што је сада. Оно што грађани могу да очекују је да се одржи мир и безбедност на овом подручју као основа будућег развоја. У том смислу постоји више програма на којима раде и ЕУ и САД али потребно је радити и на реализацији постојећих који су у току. Зато је овакав непосредни контакт од великог значаја и разговор је био прилика да се што боље упопзна са ситуацијом на овом подручју, рекао је Хил.

Он је истакао да жели да убудуће заједно раде на успостављању бољих односа Србије и САД. Осврнуо се и на Охридски споразум и рекао да је јасно шта обењ стране морају да спроведу, а томе су сведочили  представници ЕУ.

Амбасадр Кристофер Хил се током дана у Америчком кутку у Дому културе у Бујановцу сусрео  са студентима из српске, албанске и ромске заједнице, као и са предузетницима из бујановачке општине. 

Please follow and like us:
Друштво