Апел грађанима да не хватају змије сами

Хватач змија Владица Станковић

Долазак пролећа и лепо време измамили су људе напоље, али и гмизавце који су током зиме били невидљиви. О томе шта да радите уколико вам нека змија ушета у кућу, аутомобил или двориште, али и шта да радите уколико вас змија уједе, говори Владица Станковић хватач змија.

Станковић каже да постоји десет врсти змија, од тога три отровне и седам неотровних. Када су у питању отровнице, на нашој територији се јављају поскок, који је лако препознатљив по роговима и по ромбоидима, и шарка која нема рогове, али има цик-цак шаре.

– Пре свега морамо да будемо стабилни. Не кажем људима да хватају. Имају број телефона и ја долазим на лице места и видећемо шта даље. Већином су то неотровне змије, али буде некад и отровних.Треба да буду стабилни, без панике и да ме позову. Немој да хватају пошто не познају змије, рекао је хватач змија Владица Станковић.

Када су у питању неотровне змије, њих има седам врста, од којих су две врсте водене змије. Неотровна змија такозвана смукуља често се назива и лажна шарка јер је људи често мешају са отровном змијом.

– Прва помоћ укратко.Ујед змије кад се деси, ако је отровна змија то су две тачкице. Кад су неотровне то изгледа као огреботина. То су две разлике између отровних и неотровних змија. Кад се деси ујед отровне змије морате истискати као бубуљицу и то без панике. Ако сте близу здравствене установе, одмах идите и доктори ће да реше то, нагласио је Станковић.

Станковић апелује на све грађане да уколико им се змија налази у дворишту, кући, аутомобилу да је не хватају, јер не познају змије и не праве разлику између отровних и неотровних већ да га позову. 

Please follow and like us:
Друштво