Архивска грађа основа за писање историје

Заменик градоначелника Врања Милан Илић

Поводом 9. јуна, Међународног дана архива, у Галерији Народног музеја у Врању је отворена изложба докумената ,,Различитост повезује“. Поставку су заједнички припремили историјски архиви из Ниша, Лесковца, Прокупља, Пирота, Зајечара и Врања.

Архивска грађа коју брижљиво чувају архивски посленици представља полазну основу у истраживању прошлости, историје и стварање нових дела, рекао је заменик градоначелника Врања Милан Илић отварајући изложбу.

– Појединачна документа која се налазе на паноима сведоче о политичким, привредним и другим приликама, које су се дешавале у различитим временским епохама у овим градовима.

Стога, можемо да створимо слику о томе шта су били приоритети друштва и како се тада живело – указао је Илић и честитао свим архиварима 9. јун, Међинародни дан архива, а гостима пожелео пријатан боравак у Врању.

За потребе ове поставке, део своје грађе издвојили су и запослени у Историјском архиву „31. јануар“ у Врању.

– Наш циљ и жеља је да подсетимо грађане и наше руководство на наше културно богатство и наслеђе, како бисмо то могли да чувано и негујемо.

Знамо да је то основ за писање историје, а народ без историје практично не постоји – поручио је Ненад Јовић, директор Историјског архива „31. јануар“ у Врању.

Изложба „Различитост повезује“ представља плод сарадње историјских архива из Ниша, Лесковца, Прокупља, Пирота, Зајечара и Врања.

Сам наслов указује на значај повезивања архивиста, јер сваки појединачни документ може бити сагледан из различитих углова, рекла је Натали Величковић из Историјског архива Ниш.

– Ту можемо видети различита судска решења, тапије, меморандуме, документа из области здравства, културе и просвете, из различитих временских периода – казала је Величковић.

Приређивачи изложбе су Снежана Радовић и Игор Ракић из Историјског архива из Ниша.

Изложба је комплетирана прошле године и до сада је приказана у Нишу и Лесковцу. Врањска публика имаће прилику да је погледа до краја месеца.

Please follow and like us:
Друштво Култура