Признање врањском Урбанизму за стручност и знање

Татјана Цветковић урбаниста у ЈП,,Урбанизам и изградња града Врања”

Стручност и знање увек испливају на површину. Тако је било и овога пута на 32. Међународном Салону Урбанизма, одржаном у Нишу, у Научно-технолошком парку, где је Јавно предузеће ,,Урбанизам и изградња града Врања” освојило признање жирија и Савета Салона урбанизма.

Ове године Урбанизам се пријавио са својим радовима у две категорије. Признање им је додељено у категорији планова детаљне регулације за рад ,,Измена и допуна плана детаљне регулације Александровачког језера’’ који je израдилa одговорни урбаниста Татјана Цветковић са стручним тимом.

-Колико смо разумели, овај Салон Урбанизма је и према боји коју презентује на признању и Зборнику свих радова, а то је зелена боја, интересовао на који начин Град Врање види развој зелене архитектуре у будућем периоду – каже Цветковићева.

Основни концепт плана усвојен је још 2013. године, а то је да језеро пређе у власништво Града. Карактеристике плана су измештање саобраћаја из језера, који би се одвијао по ободу, као  и александровачка слатина, што је препознао Завод за заштиту природе. Након добијеног Извештаја о стању воде и идејног решења ресанације, урађене су и измене и допуне плана детаљне регулације.

-Концепт уређења је остао исти. Простори који су се сада издвојили као јавни простори, омогућавају Граду да те просторе реализује у првом тренутку, а то су водоснабдевање језера, зелено парковско уређење, видиковац и сама Александровачка слатина, која је добила своју заштиту  – објашњава урбанисткиња.  

На Међународном Салону урбанизма, наше предузеће учествује већ 13 година.  Истичу да им ово није прво признање, већ да су и раније добијали и то већи број признања.

https://youtu.be/vdpocbLm8LI
Please follow and like us:
Друштво