Без помоћи државе мали сточари у нашем крају не би могли да опстану

Млечно говедарство

Без помоћи државе у виду субвенција, многи пољопривредни произвођачи,  а  нарочито мали сточари у нашем крају не би могли да опстану. То потврђује и пример сточара Слађана Ђорђевића из села Катун.

Слађан Ђорђевић  бави се млечним говедарством већ 20 година. Почео је, каже, самостално од једне краве, а данас их има 10 и то сименталске расе.  Највећи је произвођач млека у том крају, а млеко које он производи садржи велики проценат млечне масти.

-У првој лактацији, краве дају од 25 до 30 литара млека, у другој лактацији 20 литара. Просек је 20 литара млека по грлу. Млеко нам је квалитетно  и садржи од 4,20 до 4, 50 масних јединица, каже сточар Стојан Ђорђевић из села Катун.

Он сам воли да се бави овим послом, али му помаже и цела породица у обезбеђивању хране за животиње. Уколико би куповао храну не би могао да опстане, зато је сам производи. Обрађује туђу земљу коју узима у закуп, јер нема своју  и сам припрема и силажу. Много рада и труда је потребно, али захваљујући помоћи државе ипак опстаје .

-Држава је повећале субвенције и даје 40.000 динара по грлу , за литар млека је повећала на 19 динара. Сада са овим субвенцијама,  мало боље може да се живи. Ипак, држава би требало  произвођаче мало боље да сагледа када је откуп млека у питању – објашњава искусни сточар.

На ратарске културе, које су основа исхране говеда утицао је мраз, нарочито на пшеницу, каже Ђорђевић. Штета ће бити преко 10 посто у роду, али неће бити већих проблема. То је изузетно важно, јер сам обезбеђује храну, радећи нон – стоп, без празника и викенда. Ипак, не одустаје.

-Ако настави да нас помаже држава, проширили би производњу и могли би да чувамо и до 20 грла – поручује Ђорђевић.

Please follow and like us:
Пољопривреда