Без прошлости нема ни будућности

Учесници конгреса испред манастирског храма

У манастиру Свети Прохор Пчињски почео је 15. Конгрес историчара медицине под називом „800 година српске медицине“, који организује секција за историју медицине Српског лекарског друштва (СЛД). Током конгреса, све до петка, 14. јуна, биће представљено 48 рецензираних радова, а на програму су и четири докуметарна филма.

Конгрес историчара медицине је прилика да се размотре актуелна питања, али и да се подсетимо великана који су стварали историју медицине на овом тлу.

Конгрес организује Српско лекарско друштво, кровна организација свих доктора медицине и стоматологије у Србији.

– Друштво окупља 45.527 доктора медицине и стоматологије. Ми имамо 47 подружница и 62 секције. Једна од подружница је и у Врању, а секција за историју медицине одржава свој 15. конгрес, по други пут овде, у манаститру Прохор Пчињски, први је био 2011. године – каже председник Српског лекарског друштва др Милан Недељковић.

Без прошлости нема ни будућности, а без корена нема плода, објашњава идеју око организовања овог стручног скупа председник Организационог одбора, рођени Врањанац, проф. др Драган Микић.

– Ми се здушно трудимо да прошлост што боље проучимо, мада то не иде тако лако јер секција за историју медицине не доноси некакав профит. Али сам посебно поносан на оно због чега смо овде, што је и најважније, а то је дух, то је родољубље, то су љубав према отаџбини, према родном крају и наравно, љубав и поштовање према онима који су пре нас живели – каже Микић.

На свечаном отварању конгреса, присутнима се обратиo и градоначелник Врања, др Слободан Миленковић, који је подсетио на живот и дело др Вукашина Антића, чувеног хирурга из Врања, коме је велика љубав била управо, историографија, због чега му је, постхумно, додељена награда др Владан Ђорђевић, на предлог Српског лекарског друштва.

– Људи попут овог врсног лекара, осим што су пружали несебичну љубав према пацијентима, били су и визионари у правом смислу те речи. Људи који су знали да морамо истраживати и поштовати историју јер је она недвосмислено неодвојиви део медицине – рекао је Миленковић.

Овогодишња награда Српског лекарског друштва за допринос проучавању историји медицине уручена је проф. др Драгану Микићу, док су повеље за сарадњу у организацији манифестације, између осталих, додељене и епископу врањском Пахомију и градоначелнику Врања др Слободану Миленковићу.

Током свечаности отварања, свој наступ са блоком песама из овог краја је имао и певач Бранимир Стошић Каце.

Радни део конгреса настављен је приказивањем документарног филма „Менш“ о доктору Лудвику Хиршвелду, промоцијом књиге др Марине Ј. Јањић „Лекари Врањанци, школовани на европским универзитетима и отварањем изложбе о доктору Милану Николићу.

15. Конгрес историчара медицине трајаће до 14. јуна.

Please follow and like us:
Друштво Здравље