Бeзбедност саобраћаја на подручју ПУ Врање стабилна

Булевар Патријарха Павла

Период је године који прате јако ниске температуре, снег, лед и поледица на коловозу. То умногоме утиче на нормално и безбедно функционисање свих учесника у саобраћају.Од почетка године, на подручју ПУ Врање догодило се 35 саобраћајних незгода. Незгоде су у већини случаја условљене неприлагођеном брзином кретања возила.

На путевима у Србији од почетка године догодио се велики број саобраћајних незгода. Хладно време, поледица и клизав коловоз, уз неприлагођену брзину кретања возила, један су од најчешћих разлога саобраћајних незгода. Управо зато један од основних и приоритетних задатака МУП-а јесте унапређење нивоа безбедности саобраћаја.

-То подразумева отклањање и елиминисање свих негативних појава које утичу на његово безбедно и нормално функционисање. С тим у вези саобраћајна полиција перманентно своје активности усмерава на санкционисање оних прекршаја који су најзаступљенији у саобраћајним незгодама, каже Милош Јанковић-командир саобраћајне Полицијске испоставе Врање.

Према његовим речима стање безбедности саобраћаја, на територији Врања од почетка године се може оценити као стабилно и повољно.  

-То подразумева да нису забележене саобраћајне незгоде са тешким последицама. У незгодама није било погинулих лица. Укупно се догодило 35 саобраћајних незгода. Два лиза су задобила тешке, а 11 лаке телесне повреде. То је један импозантан податак, наш задатак у наредном периоду ће бити да тај ниво учинимо бољим и још стабилнијим, рекао је Јанковић.

Познато је да је до 1. априла на снази такозвана зимска сезона, која подразумева коришћење зимских пнеуматика и обавезну зимску опрему у возилу.  Поред новчаних казни које се крећу од 5 000 до 20 000 динара, за физичка и чак до 800 000 динара, за правна лица и предузетнике, далеко је важнија безбедност самих учесника у саобраћају. Пешаци, као једна од најугроженијих категорија посебно морају водити рачуна. Постоје одређене законске норме којих се морају придржавати.

-Мора се коловоз прелазити на обележеном пешачком прелазу. Не смеју се користити аудио и видео уређаји приликом преласка, што одвлачи пажњу пешаку. Прописно се кретати на путевима ван насеља, каже командир ПУ Врање.

Саобраћајна полиција ће у наредном периоду, појачаним контролама утицати на сузбијање оних прекршаја који су најзаступљенији у укупној структури утицајних фактора који изазивају саобраћајне незгоде, завршава Јанковић.

Please follow and like us:
Друштво