Безбедност саобраћаја у локалној заједници

Конференција о безбедности саобраћаја

Агенција за безбедност саобраћаја Републике Србије је, и ове године, учествовала на 19. Међународној конференцији „Безбедност саобраћаја у локалној заједници“,  која је одржана на Златибору. Конференцији је присуствовала Зорица Јовић, председница Савета за безбедност саобраћаја Града Врања.

Безбедност саобраћаја у локалној заједници велика је шанса за унапређење безбедности на целој територији Србије рекао је на конференцији в.д. директора Агенције за безбедност саобраћаја Бранко Стаматовић.

-Закон о безбедности саобраћаја је предвидео локалне самоуправе као носиоце активности, као некога ко може да препозна шта су локални проблеми и дао им могућност да на својој територији унапређује безбедност. Локално становништво зна шта се дешава на одређеној раскрсници. Опредељна су средства, објављен јавни позив за финансирање безбедности и управо су саме локалне самопураве иницирале своје програме на основу анализа и тога шта су њихови проблеми, каже Стаматовић.

Јавило се 136 локалних самопуправа од 147, што је добро јер је порастао број локалних самоуправа које се интересују за ову област. Важно је да сви заједно радимо на остварењу националноих циљева, истиче Стаматовић.

-Да од 2030. године ниједно дете не изгуби живот у саобраћајним незгодама, односно Визија НУЛА страдале деце у саобраћајним незгодама. Национални циљ је и да преполовимо број смртно страдалих у односу на 2019. годину  и да се број путовања преко 75 посто одвија на саобраћајницама са највишим нивом безбедности саобраћаја. Те циљеве можемо достићи једино укључивањем свих институција, али и локалних самоуправа, које имају одговорност, истиче Стаматовић.

Задатак и циљ је да се дође до свести сваког грађанина Србије. Једна од мера од које се очекује унапређење безбедности саобраћаја јесте измена закона у делу да је сад могуће привремено одузети возило неком несавесном возачу.

-Од почетка примене те мере 92 возила су привремено одузета возачима. Од те мере очекујемо да се унапреди безбедност и заиста се ради о несавесним возачима, додаје Стаматовић.

Стаматовић се захвалио медијима који редовно и свакодневно извештавају на тему безбедности саобраћаја и како да се буде безбедан у саобраћају. 

Please follow and like us:
Друштво