Библиотека стуб културе у Трговишту

Свечана академија

Јавна библиотека “Антоније Поповић“ у Трговишту обележила је 43 године постојања и рада у присуству руководства општине Трговиште и великог броја грађана. Свечаном академијом обележен је јубилеј Библиотеке и том приликом отворена је изложба „Време чини за нас“.

Свечаној академији поводом обележавања 43 године Јавне библиотеке „Антоније Поповић“ присуствовали судржавни скеретар др Дејан Антић, народни посланик Ненад Крстић, председница oпштине Трговиште Наташа Манасијевић и многобројни грађани. Др Дејан Антић поздравио је све присутне и свечано отворио изложбу „Време чини за нас“ аутора Драгане Стаменовић и Драгана Деспотовића.

– Култура је стуб националног и државног идентитета, без културе ми нисмо народ који има своје име и презиме, зато је јако важно да своју националну културу штитимо, чувамо и поштујемо. Не само националну, већ и своје регионалне особености. Наш дијалект полако нестаје, пола књижевни говор заузима примат, али кроз поезију и књижевна дела ми чувамо наш говор који је само делић мозаика који се зове национална култура српскога народа, поручио је проф. др Дејан Антић.

– Што се тиче Дома културе односно Библиотеке, доста тога је урађено у претходним годинама, доста пројекта је реализовано. Од санације енергетске ефикасности, до замене крова, а у току је санација котларнице. Убрзо ће доћи и до опремања мале сале, тако да је добар период за културу у Трговишту и за све нас, а поготово за ове младе нараштаје који имају потребу да се образују, рекао је народни посланик Ненад Крстић.

– Општина Трговиште препознаје потребе свих генерација, од најмлађих до људи у трећем добу и константно пружа подршку у реализацији свих активности Библиотеке. Уз подршку Министарства културе и новчане помоћи из буџета створени су бољи услови за рад у самој згради Библиотеке. С обзиром да је све дотрајало, потребно је још много тога одрадити, али нашим залагањем на добром смо путу да зграда ове установе добије све већи сјај јер је то једина установа културе и сам културни живот је управо овде, нагласила је председница општине Трговиште Наташа Манасијевић.

 -Први корени оснивања Библиотеке започели су давне 1960. године када је Библиотека била код познатог кафеџије Тисе са пресељењем све до почетка изградње домова културе односно до 1976. године. Објекат у коме се сада налазимо предат је на употребу 1981. године и од тада Библиотека функционише и ради у овим просторијама, рекла је директорка ове установе„Антоније Поповић“ Драгана Стаменовић.

У току свечане академије о књижевном стваралаштву на дијалекту и завичају говорио је књижевник из Врања Мирослав Цера Михаиловић.

На свечаности су додељене дипломе и књиге најуспешнијим ученицима на ликовном конкурсу, најбољим рецитаторима и најактивнијим читаоцима са подручја општине Трговиште.

Please follow and like us:
Друштво