Бициклом до Бање и назад

У оквиру Европске недеље мобилности, коју у Врању обележава локална самоуправа преко Савета за безбедност саобраћаја, у недељу је одржана бициклистичка вожња до Врањске Бање. До петка ће бити одржано још неколико активности.

Основни циљ ,,Европске недеље мобилности“ је промоција немоторизованих превоза у градовима, како би се унапредио квалитет животне средине у градским подручјима, а становништво подржало у практиковању здравих стилова живота.

Прва активност у Врању је одржана у недељу када су љубитељи бицикала одвозили туру до Врањске Бање и назад.

– Данас су нам се придружили чланови бициклистичке секције Планинарског клуба „Железничар 2006“, на чему им захваљујем испред локалне самоуправе.

Желимо да подстакнемо наше суграђане да што више у превозу користе бицикле и друга возила која користе обновљиве изворе енергије, а уштеда енергије је и тема овогодишње Европске недеље мобилности – наводи Тричковић.

– Врло сам задовољан јер велики број деце учествује и желим да се захвалим локалној самоуправи која је препознала значај бициклизма.

Недавно смо одржали бициклијаду са великим бројем учесника и надам се да ће се одржавати сваке године – каже Владимир Величковић, члан ПК „Железничар 2006“.

У среду ће програм ове манифестације бити посвећен најмлађима и њиховој едукацији, најављује Тричковић.

Најпре ће се предшколци и ученици првог и другог разреда врањских основних школа дружити са члановима Планинарског клуба „Железничар 2006“ који ће им указати на лепоте и предности овог спорта.

Затим ће на спортским теренима Гимназије ,,Бора Станковић“ за најмлађе Врањанце представници Савета за безбедност саобраћаја у сарадњи са Техничком школом поставити саобраћајни полигон и организовати едукативну акцију.

Последњи дан овогодишње Европске недеље мобилности, петак, биће проглашен даном без аутомобила. На тај дан, традиционално, представници градског руководства на посао долазе пешке и тиме подстичу друге да учине то исто.

– За петак смо планирали да позовемо наше суграђане да не користе аутомобиле, да иду пешке или бициклом.

У 12 часова је предвиђен полазак у шетњу до Казанђола испред споменика Чика Мити и ја позивам све који желе, да нам се придруже – поручује Дејан Тричковић.

Оснивач и покровитељ Европске недеље мобилности је Европска комисија, а у нашој земљи је спроводи Стална конференција градова и општина.

Ове године ће Европска недеља мобилности бити спроведена у више од 3 хиљаде градова у Европи.

Please follow and like us:
Друштво