Богослужења за Васкрс

Ђурђиц славе многе врањске породице

У току Јутарње службе Великог петка, која се служи на Велики четвртак са почетком у 19 сати биће читано 12 страдалних јеванђеља.

Изношење плаштанице традиционално је на Велики петак, у оквиру Вечерње службе, која ће у Саборном храму Свете Тројице у Врању бити служена са почетком у 16 сати.

Плаштаница је платно са извезеним Христом непосредно после скидања са крста, и она се из олтара износи заједно са Јеванђељем и поставља на посебан сто на средину храма. Верници се клањају и целивају плаштаницу, која ће у храму остати до суботе у поноћ, када се служи прва Васкршња литургија. На Велики петак се у православним храмовима и манастирима не чују звона, већ богослужења најављује звук клепала.

На Велику суботу у 9:00 сати служиће се литургија Светог Василија Великог, а у поноћ Васкршње јутрење и у наставку Прва Света литургија. Друга Света литургија служи се на дан празника, у недељу, са почетком у 9:00 сати, а Васкршња вечерња служба у 18:00. На Васкршни понедељак Јутарња служба почиње у 08:30, а у наставку се служи Света литургија.

Please follow and like us:
Друштво