Борини књижевни дани: „Кад ђаволи полете“, метафора о глобалном злостављању

Другог дана манифестациjе „Борини књижевни дани“ у Врању, одржана је промоција новог романа Владимира Кецмановића „Кад ђаволи полете“. Осим аутора, о роману је говорио теоретичар књижевности и књижевни критичар др Игор Перишић.

Објављен пред београдски Сајам књига, роман „Кад ђаволи полете“ је већ овенчан наградом „Златни сунцокрет“ за најбољу књигу на српском језику у 2022. години. Књига говори о сексуалном и другом злостављању младића који је штићеник дома за оне без родитељског старања.

Иако на први поглед има елементе трилера, Кецмановић своје дело радије смешта у драмски жанр. Аутор наводи и да је инспирацију тражио у све бројнијим сексуалним аферама, од Холивуда до Србије.

– Овај роман нема елементе трилера у смислу да не постоји никаква тајна која би могла да се подведе под тај жанр.

Он има психолошки развој и извесна изненађења у том смислу, али то је драма о насиљу, на примарном нивоу о насиљу једног човека над једним дечаком, а на једном широм нивоу о глобалном насиљу у којем сви живимо и у којем смо сви жртве – каже Владимир

Теоретичар књижевности и књижевни критичар др Игор Перишић, Владимира Кецмановића сматра једним од пет најзначајнијих писаца прве две деценије 21. века, што, како истиче, роман „Кад ђаволи полете“ и доказује.

–  Мислим да Владимир Кецмановић, као ретко који писац, уме да ухвати дух времена у причи, да буде довољно интригантан и за широку публику, али и за књижевне сладокусце.

Јер он уме да нас уведе у један нови свет, да приповеда на такав начин да се ми осећамо као да смо у некој видео игрици, у неком новоствореном уметничком свету у којем је Кецмановић мајстор да га направи – каже Перишић.

Владимир Кецмановић, један је од најпопуларнијих писаца последње две деценије. Његова проза доживела је више филмских, позоришних и драмских адаптација.

Сценариста је ТВ серија „Сенке над Балканом“ и „Државни службеник“, колумниста је више дневних и недељних новина у Србији и региону, а тренутно је на месту уредника културно-уметничког програма РТС-а. Бору Станковића сматра једним од наших највећих писаца.

– Мислим да је Бора Станковић један од најзначајнијих писаца у истоији наше књижевности и мислим да је јако добро и битно да му се одаје почаст и да се његови јубилеји обележавају.

Није штетно да тих обележавања буде што више, али мислим да би било добро када би се та обележавања у оквиру Врања ујединила и постала јединствена – сматра Кецмановић.

Треће вечери „Бориних књижевних дана биће представљен тек објављени роман „Звезда над празнином“ нишког писца Дејана Стојиљковића.

Поред аутора, гости вечери су и Миодраг Мића Миљковић, писац, сценариста и режисер, као и др Игор Перишић.

Please follow and like us:
Култура