„Борини позоришни дани“ отварају низ актуелних питања

Овогодишњи 43. по реду „Борини позоришни дани“ ће по први пут имати међународни карактер, јер су се  у званичној селекцији нашле представе из Румуније, Хрватске и Северне Македоније. Фестивал ће бити одржан под слоганом „Позориште у трауматизованом друштву“ од 21. до 28. октобра ове године.

Овогодишња селекција на најбољи могући начин настоји да помири задати буџет, техничке и организационе могућности, уметничке критеријуме, као и различите позоришне укусе, рекао је селектор фестивала, театролог и новинар Слободан Савић.

Уз све то, као и сваки реномирани фестивал, „Борини позоришни дани“ ће имати задатак да едукују публику и шире њене естетске хоризонте, нагласио је селектор.

– Мислим да је у протекле две године, а о томе сведоче овогодишња и селекције у протекле две године, фестивал постављен на једну врло високу лествицу.

Оно што сада предстоји је да се овај ниво и овај концепт и квалитет изабраних представа, као и добра организација и све оно што прати фестивал – одржи – истакао је Слободан Савић.

На конференцији за медије је представљен визуелни идентитет овогодишњег фестивала, који прати идеју представљену слоганом „Позориште у трауматизованом друштву“.

Плакат и пратећи визуелни идентитет „Боориних позоришних дана“ је израдио графички уметник Горан Димић, који годинама живи у Будимпешти.

– Ово визуелно решење поткрепљује овогодишњу селекцију, у потпуном је сајединству са њом и као што је ова селекција, на неки начин провокативна и субверзивна, наравно на један креативан уметнички начин, такво је и ово визуелно решење – рекао је Савић.

Пратећи идеју да врањски фестивал постане међународна театарска смотра, и целокупан пратећи и пропагандни материјал ће бити штампани на српском и енглеском језику.

Фестивал ће настојати да повећа своју видљивост коју заслужује, а која до сада није била на задоољавајућем нивоу, додао је селектор Савић.

Он је изразио уверење да ће селектоване представе пружити врхунско задовољство врањској публици, али и отворити низ питања значајних за наше друштво и актуелни тренутак у којем се налазимо.

Задатак позоришта је, да осим постављања питања, понуди и неку врсту прочишћења, закључио је Слободан Савић.

Овогодишњи жири који ће одлучивати о наградама, биће такође међународни и чиниће га Душан Петровић, редитељ и професор ФДУ у Београду, Катарина Коцевска, позната македонска позоришна и филмска глумица, те Давор Шпишић, реномирани драмски писац и сценариста из Хрватске.

Please follow and like us:
Друштво Култура