Босиљка Ристић најбоља васпитачица

На недавно одржаној „Светосавској недељи“ додељена су признања и плакете појединцима и установама који су се у претходној години издвојили разним успесима у свом школовању, односно раду. Врање је богато успешном децом школског узраста, али и онима који са њима раде и образују их.

Светосавска награда за најбољу учитељицу на територији Града припала је васпитачици Босиљки Ристић из вртића „Пчелица“, док је награду за најбољу ученицу из категорије основних школа припала ученици осмог разреда ОШ“Бранко Радичевић“ Даници Симић. Најбоља школска установа Светосавском наградом припала је ОШ „Бранко Радичевић“. Награђене смо питали колико има значи награда која издваја појединце од осталих и категоризује их статусом најбољих?

-Да, изузетно сам почаствована и захвална свима који су препознали да ја могу бити једна од васпитача који је ове године награђен и то ће ми бити велика част и за убудуће, обзиром да ја убрзо завршавам свој радни век у нашој установи, речи су награђене васпитачице Ристић.

-Ово је престижна награда и јако сам срећна што  сам је освојила, није било лако освојити је јер је конкуренција била јака. Желела бих да честитам свим ученицима осмог разреда на постигнутим успесима у прошлој школској години и желим им још успеха у овој, рекла је најбоља међу ученицима основних школа Даница Симић.

-Ова награда пуно значи мени као наставнику, али и свим колегама из школе јер смо се сви ми трудили, радили смо са децом и уживали смо наравно јер је сада реткост да постоје толико мотивисана деца која желе да раде и примају знање које ми нудимо, истиче Снежана Станковић Трајковић, професорка српског језика и књижевности.

Најбољу васпитачицу смо питали какав је позив васпитача и да ли је ова награда после 42 године рада дошла као круна дугогодишњег рада?

-У предшколској установи радим од 1981. године. Позив васпитача је нешто што не може ни са чим да се пореди, најбољи и најодговорнији пре свега, али и најзахвалнији обзиром да смо ми они који изграђују нове људе, каже наша саговорница из ПУ „Пчелица“.

Најбоља ученица основних школа је с разлогом добила ову награду јер се својим успесима на такмичењима издвојила од осталих вршњака. Поред школских обавеза, Даница је активна и у ваншколских активностима и све постиже, како каже, добром организацијом.

-Ишла сам на такмичење из српског језика и књижевности, математике, биологије, физике, хемије, историје и преко Центра за таленте на такмичењу из биологије. Певам у хору Музичке школе, свирам клавир, тренирам кошарку поред тога што идем у основну школу, излазим са друштвом, идем до библиотеке јер волим да читам и то је један од мојих хобија. Све постижем добром организацијом и тако што пратим предавања наставника на часу, објашњава наша саговорница из ОШ „Бранко Радичевић“.

О томе, како је радити са надареном децом, питали смо наставницу која им са великим задовољством, несебично улива знање и ради са њима, али и  прати њихов успех на разним такмичењима.

-То је прави изазов, искрена да будем, мотивишу они нас и ми њих. Они нас мотивишу да се још више трудимо, да још више радимо и нађемо прави начин да им пренесемо своје знање, а ми њих мотивишемо тако што им дајемо ветар у леђа, пружамо им подршку и шта год им треба и ту смо да им поделимо знање, додаје наставница у ОШ „Бранко Радичевић“.

Све три наше саговорнице су врло скромне, какви су иначе људи који поседују доста знања и који су вредни и одговорни. Веровале су у себе, али наглашавају да су свакако биле изненађене признањем које су добиле.

Please follow and like us:
Друштво