Бркић: Развој железничке мреже захтева нови приступ сагледавања безбедносних изазова

Државни секретар Министарства унутрашњих послова др Жељко Бркић изјавио је данас у Београду да развој железничке мреже у Републици Србији захтева нови приступ сагледавања безбедносних изазова и додао да ће фокус бити на превентивном деловању у циљу сузбијања криминалних активности.

-Посебан акценат биће стављен на међународну сарадњу због повезивања брзом пругом Београда са Будимпештом на северу и Скопља на југу, рекао је Бркић на 49. састанку стратешког савета организације RAILPOL, којој је Србија по први пут домаћин.

Од приступања овој организацији 2018, како је навео, Министарство унутрашњих послова Републике Србије континуирано ради на подизању нивоа безбедности на железници и кроз спровођење заједничких акција и размену информација успоставља ефикасан начин превентивног рада у железници.

-У последњим годинама суочавамо се са изазовима који захтевају хитне и ефикасне одговоре. Технолошки напредак доноси нове могућности, али истовремено поставља и нове претње. Наша способност да пратимо, анализирамо и одговоримо на промену у безбедносном окружењу, кључна је за очување интегритета железничког саобраћаја, рекао је државни секретар МУП-а.

Указао је да безбедност на железници представља витални део функционисања глобалног система превоза повезујући градове, регионе и земље, транспортујући људе, храну и робу и истакао да то захтева непрекидну пажњу и неопходност међусобне сарадње.

-Овај састанак је идеална прилика да разменимо знања и искуства, испланирамо неопходне безбедносне мере и договоримо даљи развој и употребу иновација како бисмо унапредили стандарде у овој области, рекао је Бркић.

Заменик генералног секретара организације RAILPOL Џон Лијен уручио је државном секретару Бркићу плакету ове организације за сарадњу.

Please follow and like us:
Друштво