Брнабић: Заједно радимо у региону да читав европски транзит иде преко Балкана

Премијерка Ана Брнабић рекла је данас да Влада Србије ради на томе да, заједно са другим регионалним државама, читав саобраћајни транзит Европе привуче да иде преко земаља Западног Балкана.
Обилазећи продајно место Опен Балкан – електронска наплата путарине, на наплатној станици Прешево, у смеру ка Северној Македонији у друштву премијера Северне Македоније Дмитра Ковачевског и ресорних министрима за саобраћај, Гораном Весићем и Благојом Бочварским, Брнабић је истакла да пројектима који доносе конкретну корист грађанима сви желе да се прикључе.
-Иницијатива Отворени Балкан је отворена за све, а када имате овакав пројекат, који грађанима доносе конкретну корист, онда видите да и други, ван овог региона, желе да се прикључе, као Хрватска и Грчка. Не читавој иницијативи, али да конкретним пројектима , казала је премијерка.
Нагласила је да је за Србију изузетно важно да се пројекту јединствене наплате путарине прикључе и друге земље, јер ће то директно утицати на БДП Србије.
-То значи економски раст. Повећане плате и пензије. Добро је што ми сада већ захваљујући овом пројекту радимо сви заједно да транзит читаве Европе повучемо преко Балкана, рекла је Брнабић.

Најавила је да ће пројекат Опен Балкан ИД почети од августа или септембра.
-Верујем да ће тада, када отворимо Опен Балкан, грађани из БиХ, Црне Горе желети да се прикључе и да ће рећи: “Зашто ја, када путујем кроз Балкан морам да чекам на неком другом прелазу, али не бих ни један једини минут да сам у оквиру иницијативе Отворени Балкан“. Очекујем да ће се полако сви у оквиру Западног Балкана прикључити овој иницијативи. Али за то је потребно да имамо што више пројеката и да показујемо конкретне бенефите за привреду и грађане, рекла је Брнабић.

Навела је да ће железнички коридор 10, који ће ићи од Београда, преко Ниш, Прешева до границе са Северном Македонијом, договорено ићи до Скопља, а затим према Грчкој.
-То је пројекат који ће финансирати ЕУ делом из грант средства из WБИФ за Западни Балкан. Следећи огромни пројекат и значајно повезивање између Србије и Северне Македоније. Не верујем да пре 2025. године може започети изградња, када ће бити завршена пројектно-техничка документација, али радимо на томе да у блиској будућности људи практично из Скопља путују за Будимпешту и касније ка централној и западној Европи. То ће бити један потпуно другачији Балкан , закључила је Брнабић.

Please follow and like us:
Друштво