Број рађања деце у врањском породилишту у благом порасту

Обишли смо врањско породилиште и сумирали годину рада. Многобројне детаље из породилишта и савете упућене женама и мајкама поделила је са нама др Добрила Шошић, педијатар-неонатолог.

Када размишљамо о томе колико је деце рођено, помислим рођено је таман онолико колико су наши млади заљубљени и колико су пожелели да своју љубав поделе са још неким, а то су нови чланови породице, отпочиње разговор др Добрила Шошић, педијатар-неонатолог.

Чини ми се да се у последње две, три године биле преломне. Очекујем рађање више деце, јер тренд рађања трећег, четвртог, па и више деце је у порасту. Имали смо скоро трудницу, која се породила са шестим дететом.

– Оно што могу рећи за ову годину је да имамо приближан број као прошле године. Што се тиче односа да ли је више рођено девојчица или дечака, најважније је да је рођено здраве деце. Било је оних који су због здравственог стања морали да буду пребачени на Универзитетске клинике. Али имамо повратне информације и да су та деца здравствено добра.

Морам да кажем да ме одушевљавају жене са Косова, наглашава докторка Шошић. То су младе жене које најчешће рађају треће, четврто и размишљају о још неком детету. И јако сам поносна на њих. Важно је да жене буду храбре, свесне себе и свог тела. Потребно је да воле себе и свог партнера.

– Наишла сам на осуду када сам у 38-години одлучила да родим. Многи сматрају да је до 30 година лимит за рађање. Ако смо имали идеју пре 22 године, колико мој син има сада, да лимит за рађање деце буде једно или двоје, такав лимит смо усадили и својој деци. Зато ја молим све трудне жене, заљубљене и лепо расположене да уђу у брак и да рађају што више.

Важно је да будете несебични и да делите љубав са својом децом. Јер потомство ће вам бити захвално, завршила је разговор овим речима наша саговорница.

Please follow and like us:
Друштво Здравље