Бројна културна дешавања поводом рођендана врањске Библиотеке

Поводом 144. рођендана Библиотеке „Бора Станковић“, од уторка, 20. јуна до четвртка, 22. јуна, биће организовани културни програми којима је циљ креирање уметничког и књижевног простора заснованог на богатом идентитетском наслеђу, али и савременом стваралаштву. Програми су уједно и позив јавности да се афирмишу вредности локалне и националне културе, препозна значај и улога библиотека у савременом друштву, допринесе дијалогу и разумевању, те помогне у ширењу присутности различитих књижевних пракси и поетика.


Програм ће отпочети у 13 сати, Централном манифестацијом, на којој ће се обратити директор Библиотеке Зоран Најдић, градска већница за туризам и културу Изабела Савић и заменица управника Народне библиотеке Србије Драгана Милуновић.


Програм се потом наставља отварањем изложбе: „ Нови град! Ко ће још да живи на овом песку“, аутора Драгана Милошевића, историчара и вишег библиотекара у Народној библиотеци Србије, а затим и књижевним разговором на тему „Шта је то књижевност и чему то (уопште) служи“ од
19. часова у Музеј кући Боре Станковић. Гост Библиотеке ће бити Зоран Пауновић, члан академије САНУ, професор енглеске књижевности на Филолошком факултету у Београду, преводилац и есејиста.

У среду, 21. јуна Библиотека традиционално наставља са представљањем регионалних аутора и њихових књижевних остварења. У оквиру програма „Писац у фокусу“ јавности ће се представити Ивана Бодрожић, књижевница из Хрватске.

Програм се наставља у четвртак, 22. јуна у дворишту Музеј куће Боре Станковића, од 19 часова, уручивањем пригодних поклона најактивнијим читаоцима, а затим и представљањем књиге Политичке животиње и звери, аутора др Зорана Димића, редовног професора филозофије на Филозфском факултету у Нишу, иначе, нашег Врањанца.

Разговоре са писцима модерира и води публициста и филозоф Иван Миленковић.


Please follow and like us:
Култура Образовање