Брже до реализација мера енергетске санације

Град Врање расписао је нови јавни позив за мере енергетске санације за привредне субјекте који врше радове у породичним домаћинствима пријављеним на посебном јавном позиву. Овај јавни позив садржи новине које би требало да унапреде и побољшају процедуру.

Градско веће је расписало још један јавни позив упућен привредним субјектима за радове на мерама енергетске санације у породичним домаћинствима.

Град Врање и Министарство рударства и енергетике већ неко време својим субвенцијама помажу грађанима да унапреде енергетску ефикасност на својим стамбеним објектима, а овај пут је локална самоуправа иницирала неке новине.

– Овај јавни позив ће трајати до 30. новембра 2027. године, што значи да привредни субјекти могу да се пријављују констатно до краја овог рока.

Препорука је да се што пре јаве, у прва две-три недеље ми ћемо имати први пресек пријава и формираћемо прву листу пријава из разлога што ће процедура бити много бржа, решења ћемо доносити одмах уколико привредни субјекат има адекватну документацију – појашњава енергетска менаџерка града Врања, Данијела Бандовић.

Разлог за скраћење процедуре је да се грађанима пружи могућност да што пре конкуришу на јавни позив за мере енергетске санације и како би тада имали комплетну листу привредних субјеката.

Градска енергетска менаџерка је апеловала на све привредне субјекте да се пријаве за све мере, како би заинтересованим грађанима дала могућност да конкуришу и добију услугу.

– У позиву смо објединили све мере енергетске санације, што значи замену столарије, изолацију на зидовима, изолацију на кровним покривачима, без замене кровне конструкције.

Ту је и замена пећи на пелет, постоји могућност замене стару мрежу за грејање или уграде нову, ту је уградња соларних колектора, као и соларних панела а производњу електричне енергије и све ће то бити на једној листи – истиче Данијела Бандовић.

Током прошле године, град Врање је субвенцијама помогао уградњу шест соларних електрана у породичним домаћинствима и, према речима наше саговорнице, ефекти су позитивни и већ видљиви.

Документација за Јавни позив за привредне субјекте може се преузети на званичној интернет страници Града Врања, а планирано је да већ две недеље након тога буде објављена и листа пријављених, након чега ће бити расписан и јавни позив за пријаву грађана.

Друштво Економија