Брзом реакцијом спречено даље цурење мазута

У уторак 23. јануара у улици Трг Немањића 18 дошло је до цурења мазута из котларнице „ЈП Нови дом“ у Врању. Директор Горан Петровић каже да је услед пуцања цеви почео да цури мазут у оквиру саме котларнице ало не и на јавној површини.

Брзом реакцијом дежурних екипа овог предузећа, проблем је решен. На лице места изашли су Комунална и саобраћајна полиција и представници Републичке еколошке инспекције након чега је утврђено да је све урађено у складу са законском регулативом, изјавио је за наш програм  директор ЈП „Нови Дом“ Горан Петровић.

-Дошло је до пуцања цеви односно колена, такозвано пет четвртина колена које је великог пресека и том приликом је дошло до цурења мале количине мазута и то до 50 килограма мазута је истекло. Напомињем да је мазут исцурео у оквиру саме котларнице, није дошло до изливања на јавне површине. Ми смо брзо реаговали, обзиром да имамо и у првој и у другој смени  лице које руководи том котларницом и који је у датом тренутку брзо и добро одреаговао, затворио вентиле и обавестио своје руководиоце, међу њима  и мене због тежине проблема. Сви смо се у рекордном временском периоду одазвали и  применили све законски прописане мере које се у таквој ситуацији примењују, истакао је Петровић.

Истог тренутка се приступило постављању бедема који је спречио да се мазут излије на јавну површину.

-Што се показало као јако корисно и приступили свим законским мерама да се то сакупи у металне посуде управо по прописима, касније ће се те материје уништити, објашњава директор Петровић.

Како је и сам директор рекао, брзом реакцијом установе „Нови Дом“ , али и свих релевантних инспекцијских служби које су истог тренутка дошле на лице места, све што се дешавало приликом цурења мазута, спречено је и решено исте вечери. До јучерашњег дана овде су биле постављене барикаде које је инспекцијска контрола поставила, данас 25, јануара, нема барикада, нема ни цурења, али ни трагова мазута на улици где се и налазимо.

-Није у питању људски фактор, ми сваке године тако и ове радимо ремонте и  није могло да се предвиди да ће доћи до пуцања у неком тренутку. Ради се о котловима високог притиска и сам тај резервоар је био под притиском, са количином од 25 тона мазута у себи, али нашом брзом интервенцијом спречили смо шире размере овог проблема и надам се да нам се овакве потешкоће у будућности неће дешавати, наглашава Горан Петровић.

Директор Петровић додаје да ће од 1. октобра наредне године све котларнице прећи на други енергент на сечку. Најбитније у свему што се десило јесте податак да није било загађења нити угрожавања екологије.

Please follow and like us:
Друштво