Часопис „Гимназијалац“ објављен након седам година паузе

Ана Стоиљковић, Анђела Димитријевић, Ива Тотић

Часопис „Гимназијалац“ чије странице су испунили текстови, есеји и интервјуи које су радили ученици Гимназије „Бора Станковић“ у Врању промовисан је у оквиру недеље обележавања Дана школе. Гошће нашег Јутарњег програма биле су професорка српског језика  књижевности Ана Стоиљковић која је била ментор и ученице Анђела Димитријевић и Ива Тотић које су биле уреднице овог часописа.

Новинарска секција почела је са радом у септембру на почетку школске године, када су сви заинтересовани ђаци могли да предложе тему и да се консултују. Када су сви текстови пристигли, уследило је прегледавање и лектура што је по речима професорке Ане био обиман посао који је захтевао пуно стрпљења.

– Сада имамо инспирације да за следећи број унесемо још више разноврснијих тема , есеја и радова ученика. Да урадимо још интервјуа са личностима из области културе и уметности нашег града- рекла је професорка Стоиљковић.

Анђела и Ива су ученице првог разреда и поред писања, бавиле су се и дизајном страница, а имале су прилику да представе часопис на промоцији која је одржана у свечаној сали Гимназије.

– Било ми је јако занимљиво јер је то моја област, волим језике, волим српски језик и волим да пишем. Смишљање питања ми је било јако занимљиво, а трудила сам се да буде занимљиво и особи коју интервјуишем да би дали што боље одговоре који ће бити занимљиви читаоцима- додала је Ива.

Гимназијалац је угледао светлост дана након седам година паузе. Ученици Гимназије су на једном месту објединили све успехе, награде и признања, како ученика тако и професора, а присетили су се и незаборавних тренутака са екскурзија.

– Бавили смо се достигнућима такмичара, интервујусали смо их. Имамо и различите секције које су се дешавале, нови простор у школи. Ту је и рубрика о најлепшим речима у српском језику, неке занимљиве рубрике као што су изреке Врањанаца  и Јапанаца и то како смо их упоређивали. У оквиру часописа заступљене су и  анкете о страховима са ученицима, шта би они учинили да их није страх – нагласила је Анђела.

Часопис „Гимназијалац“ излази једном годишње, у марту у склопу недеље обележавања Дана школе.

Please follow and like us:
Култура Образовање