Човек који је открио највеће тајне НАТО пакта

Јован Милановић (у средини) на промоцоји у Врању

Поводом обележавања 25 година од НАТО агресије на Савезну Републику Југославију организована је промоција књиге „Јован Милановић: Највећи српски обавештајац“. Поред аутора књиге, промоцији је присуствовао и сам Милановић који је говорио о свом обавештајном раду у седишту НАТО-а у Бриселу током деведесетих година прошлог века.

У раду обавештајне службе, најтеже је прибавити информације које говоре о томе шта ће се, када и како догодити нешто у будућности, а управо такве информације је нашем државном и војном врху добављао Јован Милановић из самог седишта НАТО пакта у Бриселу, истакао је, на веома посећеној промоцији књиге „Јован Милановић: Највећи српски обавештајац“ у Дому Војске, генерал пуковник у пензији Бранко Крга.

Резултат је био да смо дочекали НАТО агресију без стратегијског изненађења јер смо тачно знали шта нас чека, а то је у таквим случајевима најважније, рекао је Крга.

– Његово дело је заиста велико и заслужује посебно место у историји нашег народа и наше борбе за слободу, опстанак, за независност, која и данас траје – указао је Крга.

Аутори књиге, проф. др Илија Кајтез пуковник у пензији и Љубан Каран, потпуковник КОС у пензији су истакли да су у раду користили научно-истраживачке методе којима су доказали да је Јован Милановић заиста највећи српски обавештајац.

Јован Милановић је свој задатак обављао у ванредно тешким условима, у време изолације земље, под санкцијама, без праве подршке и било какве помоћи.

Он је као војни обавештајац по хитном поступку прекомандован у цивилну дипломатију, послат у Брисел са задатком да прибави што више информација о плановима НАТО који је почео да шаље озбиљне војне претње тадашњој СР Југославији.

Захваљујући контактима које је остварио, пре свега са француским генералом Бинелом, Милановић је нашем војном врху прибавио детаљан план напада НАТО савеза на нашу земљу, са свим планираним циљевима.

То је изазвало прави шок у овом војном савезу и сензацију у целом свету, тако да је агресија на СР Југославију одложена за шест месеци, а нашим војним снагама то је дало времена да се припреме, што је помогло да се сачувају многи животи и материјална средства.

Оно што је описано у овој књизи заправо не припада мени, већ будућим генерацијама, нагласио је Јован Милановић, генерал потпуковник у пензији.

– Ово је својеврсни час најновије историје коју, нажалост, памте и моје унуке и потомци многих од вас, час који мора да уђе у подсвест сваког српског бића, да имамо посао са злочинцима.
Жртве треба смањити на најмању меру колико је могуће, али отаџбина је само једна и припада свима нама – поручио је Јован Милановић.

На промоцији су говорили и Милош Ђошан, генерал-мајор у пензији и Дијана Мастиловић из издавачке куће „Филип Вишњић“, а догађају су присуствовали и државни секретар у Министарству за рад Зоран Антић, заменик градоначелника Врања Милан Илић, епископ врањски Пахомије представници бројних удружења и многи заинтересовани Врањанци.

Please follow and like us:
Друштво