ЦРНО НА БЕЛО! Велико истраживање: Телеком поштује стандарде ЕУ!

Шолакова групација без престанка обмањује јавност да оператери, чији је главни акционар држава, у Европској унији не могу да буду оснивачи и власници медија – истина је да је у ЕУ чак 10 таквих земаља (Француска, Шведска, Аустрија, Белгија, Луксембург, Естонија…), плус Швајцарска.

Јунајтед Група и Драган Шолак су преко медија које контролишу покренули нову кампању против свог главног тржишног конкурента Телекома Србија. Кампања је део лобистичких покушаја Шолакове групације у сусрет извештају Европске комисије о напретку Србије, који ће бити објављен у октобру, као и поводом израде новог закона о електронским медијима. Циљ им је да Телеком, али и држава Србија, у извештају ЕК буду што негативније представљени, а притом, по обичају не бирају средства и не праве разлику између истине и лажи. Актуелни талас удара на Телеком, преко “објективних и професионалних” медија Н1 и Нова С, заснива се на тврдњи да у ЕУ компаније за телекомуникације у државном власништву не могу да буду оснивачи и власници медијских кућа. Јунајтед Група тврди да је Телекомово власништво над “Arena Čanels Grupom”, у оквиру које су телевизије попут Арена Спорт, Суперстар, Еуроњуз Србија и Блумберг Адрија, у супротности са стандардима ЕУ.

Због тога ће, кажу, бити споран и закон о електронским медијима, о којем траје јавна расправа и чије се усвајање очекује.

“Није истина да државне компаније за телекомуникације у ЕУ могу да буду оснивачи медија”, данима се поручује са Н1 и Нова С, у чему учествују чак и поједини такозвани експерти.

Наше истраживање, међутим, црно на бело доказује да у земљама Европске уније постоји чак 10 земаља са укупно 12 примера да су компаније које се баве телекомуникацијама, а највећи акционар им је држава, уједно власници медијских кућа! Са Швајцарском, таквих случајева је тринаест!

Компанија “A1 Telekom Austria AG” , где држава има 28,42 одсто власништва, у својој Аустрији је власник ТВ канала “А1 ноw”. Поред тога, у Словенији емитују канал “Studio Proteus”. “Deutsche Telekom” је гигант европских телекомуникација, а у њему је држава Немачка присутна са 31,9 одсто акција.

Дојче Телеком је уједно власник низа медијских кућа, које емитују програм у чак три државе – “Magenta” ТВ канали су у Аустрији, “Digi Sport” канали и “Magio TV” су у Словачкој, док је велика мрежа “Cosmote” канала у Грчкој, где је Дојче Телеком присутан преко провајдера ОТЕ.

Идемо даље. Следећи пример је Краљевина Шведска, земља позната по највећем степену демократије, медијских слобода и људских права. Шведска држава је у компанији за телекомуникације “Telia Company” главни акционар са 39,5 учешћа, а тај провајдер је власник ТВ канала “ТV4”, “MTV”, “C More” и “LTM Straume”.

Телија је до власништва над “ТV4” дошла аквизицијом једне приватне компаније, за шта је добила дозволу регулатора. Ту није крај. Краљевина Белгија је још један пример – тамо држава има 53,51 одсто удела у провајдеру “Proximus SA”, који је власник мреже ТВ канала “Pickx”. А у Луксембургу држава је стопостотни власник провајдера “Proximus Luxembourg SA”, који држи “Tango TV”.

Једна од највећих европских компанија за телекомуникације “Оrange SA” за највећег акционара има државу Француску са 23 одсто акција, а у власништву је мреже канала “ОCS” у матичној земљи. Уз то, француски државни оператер у Пољској има компанију “Оrange Polska SA”, која држи “Оrange TV”. И, за крај, бар сто се тиче ЕУ, на ред долази Естонија – тамо је држава власник 51 одсто акција у провајдеру “Levira AS”, који је власник мреже канала “ETV”, затим “Тallinna TV”, као и ТВ “France 24” у тој земљи.

На све ово додајмо Швајцарску, државу неспорне демократије, чија је економија у великој мери синхронизована са ЕУ. Тамо је држава већински власник компаније “Swisscom AG”, са 50,95 одсто акција, а овај оператер у власништву има канале “Blue Zoom D”, “Blue Zoom F” и “Blue Vision TV”. Како је могуће да такозвани медијски експерти на Н1 и Новој С упорно понављају да компаније за телекомуникације у ЕУ не могу да буду власници медија? Једини могући одговор је или да свесно обмањују јавност или да баш и нису експерти. Ипак, много већи проблем су организатори бруталних кампања против Телекома Србија и Републике Србије. Јунајтед Група је стационирана у Холандији и Луксембургу, Драган Шолак живи у Швајцарској, у њиховим централама раде скупо плаћени стручњаци за медијске законе и европску праксу, и просто је немогуће да нису упознати са чињеницама из овог истраживања!

Тужна је истина да Шолакова групација преко својих медија планирано и крајње бескрупулозно пласира неистине против тржишног конкурента Телекома и, што је још горе, против државе Србије коју је прогласила за највећег непријатеља.

Државни оператери власници медија

У овом истраживању смо доказали да компаније за телекомуникације, чији је највећи сувласник држава, у већем броју земаља ЕУ и Швајцарској могу да буду и јесу власници медија. Реч је о оператерима: – “А1 Теlekom Austria AG” – “Deutsche Telekom” – “ОТЕ Group” – “Оrange SA” – “Тelia Company” – “Proximus Luxembourg SA” – “Proximus SA” – “Levira AS” – “Swisscom AG”

Методологија истраживања

Сви подаци објављени у овом истраживању представљају јавно доступне чињенице, до којих се може доћи претрагом интернета, односно званичних компанијских сајтова. Од удела разних држава у власништву оператера до власничке структуре медијских кућа, све је јавно доступно и проверљиво. Телеком Србија АД је у већинском власништву наше државе, која има 58,11 одсто акција, Телеком сопственим капиталом држи 20 одсто власништва, док је 21,89 удео малих акционара, односно грађана Србије, запослених и бивших запослених. Према структури власништва, а посебно државном уделу, пример Телекома Србија је потпуно методолошки компатибилан са случајевима наведеним у овом истраживању.

Извор: https://www.alo.rs/vesti/politika/808897/veliko-istrazivanje-telekom-postuje-standarde-eu/vest

Please follow and like us:
Друштво