Чувајући Зејтинлик, чувамо нас

Најпознатији чувар Српског војничког гробља, Зејтинлика у Солуну, деда Ђорђе и данас у 95. години, надгледа гробове наших предака.

Иако је прошле године престао званично да чува гробове српских јунака, због тешкоћа са кретањем, још увек бди.

Са терасе свог стана, који се налази одмах преко пута улаза у Српско војничко гробље, деда Ђорђе, поздравља сваку групу српских туриста, која дође да посети гробове славних предака.

На Зејтинлику је 21.000 гробова, страдалих савезничких ратника. Од тог броја, 5.580 српских војника сахрањено је у спомен костурници, 1.448 у десет парцела на овом гробљу, 78 непознатих у две заједничке гробнице и 217 непознатих српских заробљеника пренетих из Цариграда.

Страдали су приликом пробоја Солунског фронта.

Ово је највеће гробље на Балкану и једно од већих војничких гробаља у Европи. Ђорђе Михаиловић је чувао Српко војничко гробље више од пола века, предано и са пуно љубави и поноса говорио о храбрости и јунаштву српских војника.

Њега су прошле године на месту чувара заменили Крстимир Цопас и Олга Тасић.

Крстимир је наше горе лист, пореклом је из Сурдулице. По оцу је Грк, а по мајци Србин. Сурдуличани га памте као Кресу, иако већ 30 година живи и ради у Солуну. Крстимир је наставио да цува сени наших славних предака, да упознаје младе нараштаје са величином жртве,коју су поднели за слободу Србије.

А величина те жртве до тада није била позната у историји ратовања. За храброст и љубав према својој отаџбини српских војника, француски генерали су говорили да су Срби бржи од њихове коњице кад крену у јуриш.

Све ово данас посетиоцима Зејтинлика преноси Крстимир Цопас. И док он са осмехом дочекује оне који одају пошту херојима, деда Ђорђе их поздравља, онако како само може времешна легенда Српског војничког гробља.

Please follow and like us:
Друштво