Да ли су нам у јануару најтањи новчаници

Да просечна месечна плата у Србији не покрива просечну потрошачку корпу показује званична статистика. Просечна потрошачка корпа у Србији сачињена на основу месечне потрошње трочланог домаћинства износи око 850е динара, док је просечна плата 730е. Истраживали смо, каква нам је  потрошачка корпа у јануару, после сезоне слава, новогодишње куповине, празника.

Највећи део те потрошачке корпе чине трошкови у вези са храном, становањем, струјом. Јануар је најдужи месец у години, у коме по статистици грађани највише дугују, јер током празника трошимо и више него што имамо.

пензионери као пензионери, ми водимо рачуна за све. Морамо да платимо рачуне, да измиримо све, а онда друго што остане за нас.

Када човек затегне каиш онда може да има за све.

Имамо за храну. То је најосновније. Не идем на море, за храну и рачуне увек има довољно,кажу грађани Врања.

Покривеност минималне потрошачке корпе минималном зарадом је данас знатно већа, него пре неколико година. Прошле године покривала је 78 посто потрошачке корпе, износила око 55 000 динара, док ће у 2024. са повећањем минималне зараде, пензија, као и плата у јавном сектору достићи 86 одсто. Акција Боља цена спроведена крајем прошле године,којом је ограничена цена 36 артикала, пре свега хране, знатно је успорила раст инфлације, а њен ефекат био је намењен пре свега становништву са минималним приходима.

-Свремена на време има доста акција и није лоше да се уштеди.

-Много значе попусти, те акције.Сваки динар који уштедимо тако је добродошао.

Да ли се у малопродаји осећа ефекат „јануар најдужи месец“.

-Тако је сваке године. Људи се потроше око слава, зимница, Нове године. Велики удар на сваки кућни буџет. У јануар се преспајамо сви ми. У јануару месецу промети су сигурно свакако мањи, али то је нешто што је природно за ову врсту посла, каже Илија Стојановић- менаџер у маркету Леон.

Министар трговине Томислав Момировић рекао је да у 2024. грађани не треба да брину када је реч о доступности намирница и њиховим ценама. Акција Боља цена је била јако важна за заштиту стандарда наших грађана.

-Ми смо у правом тренутку реаговали са том акцијом. То је значило сваком грађанину који води рачуна о свом новчанику, јер пратећи ту акцију могло се месечно уштедети и неколико хиљада динара. Заједничким снагама са трговцима успели смо да направимо споразум, рекао је Момировић.

Производи који се иначе продају, а са овом акцијом боља цена били су још продаванији. Дао се акценат њима, додао је Стојановић.

Јануар јесте можда најдужи месец за све нас, али по ономе што смо чули од грађана, трговаца, свакако код нас јужњака важи старо правило „ за друго и не мора баш да има, али за храну мора увек „.

Please follow and like us:
Друштво Економија