Дамјан Стаменковић о Православној мисији у Африци

Дамјан Стаменковић студент архитектуре

Дамјан Стаменковић је двадесетпетогодишњи младић из Врања којег је љубав према архитектури и спознаји других култура, најпре одвела до Солуна, где након средњошколског образовања уписује архитектуру. Сплетом разних околности и пружања помоћи старијем колеги, овог младог Врањанца пут одводи до далеке Африке.

Православна мисија у Африци, назив је мисије којој се млади Врањанац прикључио, како би Африканцима у Конгу најпре пројектовали, а онда и саградили цркве, места где верници проналазе уточиште и спокој, с друге стране, ове мисије имају и другу намену, да нахране гладне и помогну у разним тешкоћама људи који тамо живе.

-Мене је прво пут одвео у Солун где сам уписао студије архитектуре и током студирања сам упознао једног архитекту који је и монах на Светој Гори, а који помаже у Православној мисији у Африци, Турској и Кореји. На његов позив око помоћи пројектовања једне цркве у држави Конго у Централној Африци, почиње наша сарадња, а када је све то било готово, добио сам позив и да пођем са њим у Африку и да помогнем око зидања цркве, речи су Дамјана Стаменковића.

Одлазак у град Кананга у Демократској Републици Конго, који броји два милиона становника, без инфраструктуре, за чији се одлазак треба припремити и заштитити вакцинама против најопаснијих зараза, за Дамјана је био велики изазов. Међутим, потреба да помогне и вера, су га ипак одвели пут мисионара. У граду Кананга, сада, постоји  6 православних цркава.

-Нажалост, радови трају много дуго јер је у Африци толико неразвијена инфраструктура и немају машине како би им олакшао сам ток изградње. Све раде ручно и дуг је процес. Када смо радили темељ, био је потребан шљунак, код нас обично постоји машина која камен измеље и направи шљунак, код њих то нема, они узму камен и ломе га чекићем на ситне комаде, истакао је наш саговорник.

Дамјан упоредо редовно завршава студије архитектуре, завршио је са испитима а петој години и припрема за дипломски рад. Православна мисија у којој је такође учествовао у градњи цркве Турској у граду Прокупиону, где је боравио и Свети Јован Рус. Одатле и наилази идеја за тему дипломског рада.

-Пошто сам боравио у том граду где се налази и његова кућа која је стара 200 година и у оштећеном је стању, зидови су срушени, док је први спрат сачуван. Моја је замисао да се одужим светитељу, тако што ћу урадити пројекат рестаурације те куће, а на неких 50 метара од те куће се налази и црква у којој је он ишао и која се такође налази у напуштеном стању. Након рестаурације би то био један комплекс туристичког места, где би долазили верници и људи са свих страна, наглашава Стаменковић.

Вера и љубав према људима и свом послу, овог младог Врањанца води у разне мисионарске подухвате. Очекују га разна путовања, као и разна пројектовања о изградњи Православних цркви широм света. Нама преостаје да пратимо његов рад и делимо задовољство његових постигнућа јер потиче из нашег града.

Please follow and like us:
Друштво