Дан науке у понедељак на Педагошком факултету

Дан науке и иновација

Девети по реду Дан науке и иновације биће одржан у понедељак, 26. фебруара, на Педагошком факултету у Врању. Манифестација се организује под окриљем националног пројекта “Србија, земља, науке, земља иновација.“

Министарство науке, технолошког развоја и иновација је, у октобру 2023. године, покренуло је национални пројекат под слоганом „Србија, земља науке, земља иновација“, те се тим поводом организују Дани науке и иновација у градовима широм Србије, са циљем подизања свести јавности о значају унапређења и улагања у науку, технолошки развој и иновације.

-Наша земља је 2019. године усвојила Национални план, којим се планира спровођење и имплементација парадигме индустрије 4.0. У складу са тим већи број панела, саветовања, конгреса је завршен, где се постепено, у ступњевитом ходу, дају предлози за имплементацију и транзицију Републике Србије на парадигму индустрије 4.0. Сходно томе поменута манифестација има за задатак да афирмише и подигне свест, најпре људи у јужној Србији, где Врање, један од центара који има високообразовне институције, преузме вођство у овом делу Србије и буде генератор и покретач саме парадигме, каже доц. др Владислав М. Крстић, са Педагошког факултета у Врању, Универзитета у Нишу.

На Дану науке присутнима ће се обратити Мирослав Трајановић, државни секретар Министарства науке, технолошког развоја и иновација, др Слободан Миленковић, градоначелник града Врање, Драгана Станојевић, декан Педагошког факултета, Универзитета у Нишу. Такође, Фонд за иновациону делатност, Фонд за науку и Центaр за промоцију науке представиће све актуелне теме у области науке и иновација кроз динамичан садржај. Посетиоци ће овом приликом моћи да чују на који начин нам четврта индустријска револуција отвара могућности за значајно унапређење квалитета живота, убрзани економски развој и решавање највећих глобалних изазова.

-Сама парадигма индустрије 4.0 јесте врло комплексна и први отпори који се јављају јављају се баш из разлога недостатка знања или способности. То знање се стиче кроз образовни систем који је први на удару у фази дигитализације и трансформације. Стога сматрам да је Педагошки факултет, као институција која је уско специјализована за пренос знања и методички и педагошки приступ, јако битна у стварању нових идеја, али и механизама који ће што ефикасније и ефективније спровести транзицију наших младих кадрова, којих, Богу хвала, имамо доста, како би успешно могли да пређемо из тзв. “треће“ у “четврту индустријску револуцију“, додаје доц. др Крстић.

Ова значајна иницијатива омогућиће посетиоцима свеобухватни приступ информацијама у вези са програмима подршке, изворима финансирања, пореским олакшицама, ресурсима и инфраструктуром истраживачког и иновационог екосистема, који су стално доступни у оквиру релевантних институција. Планирано је време и за питања публике на која ће одговарати представници Фонда за иновациону делатност, Фонда за науку, Центра за промоцију науке, као и порески саветник.

Такође, у оквиру Дана науке и иновација у Врању, посетиоци ће у холу Педагошког факултета имати прилику да погледају изложбу и демонстрацију примера добре праксе из области науке и иновација.

Please follow and like us:
Друштво Образовање