Данас је Крстовдан

Српска православна црква данас обележава празник Воздвижења Часног Крста у народу познат као Крстовдан.Овај празник је посвећен проналажењу Часног Крста на месту Христовог распећа.

Ово је успомена на дан када је царица Јелена, мајка цара Константина, пронашла Часни крст на коме је распет Исус Христос на Голготи. Дан када је враћен из Персије у Јерусалим. Крст је оруђе нашег спасења од смрти. На сликама где је распет Исус, изнад крста стоји натпис цар славе, објашњава свештеник, Александар Јовановић.

– Ово је јесењи празник посвећен Часном крсту. Исус Христ је својим крштењем поставио темељ спасења људског рода. Приликом литије у Јерусалиму пронашли су крст на један величанствен начин, у време патријарха Макарија. Пронашли су три крста, али један је био прави, јер када су принели покојнику он је оживео. Добио је дар васкрсења силом Часног крста, потврђује наш саговорник.

Предвиђено је да се на овај дан пости уз употребу вина и уља. На овај начин се потврђује величина празника. На данашњи дан се бере и посвећује босиљак. Украшавање Часног крста босиљком се практикује када се приноси на целивање верника, објашњава свештеник Јовановић. Босиљак је царска биљка која указује на рајски мирис и симбол је вечног живота.

Верује се да на овај дан треба пробати грожђе. Добро је и поспремити кућу како би је припремили за зиму. У супротном све ће вам „ ићи наопако“.

Please follow and like us:
Друштво