Данас је Лазарева субота, дан дечје радости

Врбица у Цркви Свете Тројице

Српска православна црква и верници данас, 27. априла славе Лазареву суботу, или у народу Врбицу, када се деци поклањају звончићи. Врбица је весели дечји празник, јер је Христос, према Јеванђељу, улазећи у Јерусалим рекао: “Пустите децу мени, јер таквих је Царство небеско”.

Лазарева субота, посвећена је васкрсењу Лазара из Витиније, кога је Исус Христос васкрсао из мртвих после четвородневног пребивања у гробу.

Венчићи и звончићи

Овај празник је установљен у Јерусалиму крајем IV века. После васкрсења, Лазар је био Епископ на Кипру. Многе породице славе Лазареву суботу као крсну славу. На Лазареву суботу празнује се посебано и врло живописан обичај познат под именом Врбица. Овог дана брало се олистало пруће од врбе. Лазарева субота, дан је дечје радости.

На овај дан мајке свечано обуку своју децу, па чак и децу од неколико месеци доносе, свечано обучену у цркву, купују им звончиће и стављају око врата. Младе врбове гранчице се односе кућама и стављају поред иконе и кандила. Са овим даном почињу велики Васкршњи празници.

Лазарице
Please follow and like us:
Друштво Некатегоризовано