Данас је Мала Госпојина

 

Српска православна црква и њени верници данас обележавају Рођење Пресвете Богородице, празник у народу познатији као Мала Госпојина. Ово је један од датума у православном календару који празнујемо у част мајке Исуса Христа.

Мала Госпојина слави се као успомена на дан када је рођена Пресвета Богородица у Назарету. Празник је у календару обележен црвеним словом. Велики број верника наше епархије слави Малу Госпојину као крсну славу или заветину, те је и Саборни храм у Врању био препун верника.

-Дођемо у цркву, запалимо свећу за здравље, за покој душа преминулих, помолимо се Богу и тако, кажу верници са којима смо разговарали и честитају празник свима.

Много је празника који су посвећени Пресветој Богородици, међу њима посебно слављени су Рођење, Ваведење, Сабор, Успење и Покров Пресвете Богородице. Мала Госпојина спада у ред непокретних Богородичних празника, што значи да има фиксно место у црквеном календару и увек се слави 21. септембра.

– Наша највећа заступница, доста је празника великих посвећених њој и сваки њен празник је заправо велики. О заступљености култа Богомајке као наше заступнице пред Богом и молитвенице сведоче и многе иконе, тако имамо Богородицу Брзопомоћницу, затим Тројеручицу, Умиљење, имамо бројне представе догађаја на иконама, као нада и утеха свим будућим поколењима да када год је нека тескоба прво се њој обратимо за помоћ, каже свештеник Александар Крстић.

На Малу Госпојину посебно је било свечано у храмовима и манастирима посвећеним Пресветој Богородици.

За овај велики и важан празник везују се бројна веровања и обичаји. Јесење свадбе у Србији, од давнина, почињале су од Мале Госпојине, а сматра се да ће, ако је данас ведро време, зима бити топла и блага.

Please follow and like us:
Друштво