Данас је Михољдан

Српска православна црква обележава празник преподобног Киријака Отшелника, познатог као Михољдан. Многе породице у Србији овај празник славе као своју крсну славу. Топло време око Михољдана назива се Михољско лето.

Име „Отшелник“ означава пустињака, што указује на то да се Киријак повукао из света и живео аскетским начином живота. Он је био ангел у телу и водио равноангеоски начин живота на Земљи, објашњава, свештеник Зоран Трајковић. Људи су га ценили и поштовали у то време. Његов култ, широм православља је јако развијен. Овај празник је замашћено црно слово, добро је отићи када се служи Света Литургија и да се помолимо њему.

– Овај светитељ је живео у другој половини 5. века и првој половини 6. века у Коринту. Отац му је био свештеник. Још као дечак васпитаван је у хришћанском духу. Јако добро је познавао Свето писмо. Као млад човек је отишао у Јерусалим и тамо се замонашио. Желео је да се сакрије од људске славе. Он је био светло за људе, који су живели у том периоду, каже наш саговорник.

Михољске задушнице код нас нису у толикој мери развијене, колико у Војводини, Подунављу и Подрињу, истиче свештеник Трајковић. Али се зато за овај празник везују бројна народна веровања. Нека од тих веровања се везују за обављање радова на отвореном и тако се припремити за предстојећу зиму. Дете рођено на овај дан биће надарено, пратиће га срећа и благостање у животу, тако бар налажу стара веровања. Ко није спремио зимницу, верује се да би то требало да уради на Михољдан или пар дана око овог празника.

Please follow and like us:
Друштво