Данас је Митровдан

Једна од највећих слава у нашем народу

Српска Православна црква и верници прослављају празник посвећен светом Димитрију великомученику, у народу познатијег као Митровдан. У цркви свете Тројице у Врању служена је света литургија и обављено резање колача бројних свечара који данас празнују.

 Свети великомученик Димитрије рођен је у Солуну у трећем веку, од угледних родитеља. Још од малих ногу је васпитаван у хришћанском духу, иако је у то време хришћанство било гоњено. Није крио да је православни хришћанин и зато је страдао.

Господ му се јавио још док је био у тамници и рекао му да се не боји, јер га чека велика плата на небесима. Дао је имање свом верном слузи да подели сиромашнима и убогима. Страдао је у тамници. Копљима су га изболи. У то време црква Христова је била гоњена, а он је страдао зато што је веровао у Христа, распетог и васкрслог, каже протојереј храма Свете Тројице у Врању Зоран Трајковић.

Као светац  је изузетно поштован код Грка, Руса и Срба. У нашој земљи постоји велики број храмова посвећених њему, међу којима су и црква у Пећкој патријаршији и капела у Високим Дечанима.

Према предању Димитријев гроб одисао је босиљком и смирном, отуда и назив Мироточиви. Многи верују у лековитост његових моштију, а по броју свечара који га славе, спада међу пет највећих слава код Срба.

Његови ученици су га сахранили. Након тога ради се обретење, ископ моштију. Онда се десило да је из моштију светог великомученика Димитрија ишло мироточило-Миро. Из тог Мира се и дан данас људи исцељују. Због тога се и назива Мироточиви.

У православној цркви важно је да знамо да је светивеликомученик Димитрије својом чврстом и непоколебљивом вером задобио вечни живот. Правило је да се оде на свету литургију, да постимо неколико дана пре славе, да се причестимо за славу, то је најважније за нас.

Митровдан спада у непокретне празнике, што значи да се обележава увек истог датума 8.новембра, по грегоријанском календару, односно 26.октобра по јулијанском. У црквеном је обележен црвеним словом.

 

 

Please follow and like us:
Друштво