Данас је Света Петка, заштитница жена

Црква Преподобне мати Параскеве на Шапраначком гробљу, обележила је храмовну славу. Свету литургију служио је владика врањски господин Пахомије. Велики број верника, посетио је ову светињу како би осветили славски колач. На икони се Света мати Параскева представља у женској монашкој одежди, са крстом и миртином гранчицом, симболом мучеништва.

У врањској епархији много је храмова посвећених овој светитељки. Данас се служила Света литургија њој у част. Верници јој се обраћају молитвом за помоћ и спас од болести и других животних невоља. Током прославе обавио се чин освећења колача. Ови колачи су често направљени од пшенице или меда и симболизују благослов и обиље. Велики број верника посетило је цркву како би се помолили и запалили свеће пред иконом Свете Петке. Молитва је кључни део прославе славе.

-Света Петка је српска светитељка, која је живела у 11.веку. Она је велика светитељка и угодница Божја. Посветила је цео свој живот Богу и зато је удостојио великог поштовања и њеног имена међу људима. Њен помен траје већ 1000 година и трајаће до другог Христовог доласка. Жене се посебно моле овој светитељки због заштите деце, а и ради своје заштите, каже Дејан Шкарић, старешина цркве Преподобне мати Параскеве.

Према народним обичајима, данас верници не би требало да обављају теже послове, како не би навукли гнев светитељке и да им током године не би трнуле руке. Поред храмова Свете Петке често се налазе извори лековите воде коју људи узимају верујући да ће им залечити ране и заштитити их од болести.

Домаћинства, које славе данашњи празник се окупљају код куће да заједно благослове храну. То обично укључује резање колача и служење хране и пића гостима и породици.

Please follow and like us:
Друштво