Данас је Свети Илија

Српска православна црква и њени верници данас обележавају празник старозаветног пророка и новозаветног светитеља Илије, у народу названог и Громовник.

Бог је учинио многа чуда кроз Илију, кажу старозаветне књиге, укључујући васкрсење, спуштање ватре са неба и улазак у рај жив „огњем“.

Он ће, према предању, бити претеча другог доласка Христовог, па ће се пред крај света опет јавити, да сузбије силу Антихристову.

По народној традицији, Свети Илија се вози на ватреним колима која вуку четири коња, из чијих ноздрва избија пламен.

Грмљавина је тутњава његових кола којима се он вози по небу и облацима.

На иконама се Свети Илија представља или како на ватреним колима иде на небо, или како држи нож у руци.

Свети Илија Громовник пада у најсушније и најтоплије доба године, те се верује да он одлучује где ће бити суша, а где ће падати киша. Због тога се сматра да на Светог Илију не треба радити у пољу, нити улазити у винограде како се не би навукао гнев светитеља.

Уколико данас грми, пропашће сав род ораха и лешника, а од давнина је позната изрека: „Од Светог Илије, сунце све милије“.

По предању, на празник Светог Илије пре подне је лето, а после подне јесен, након чега се, према веровању, више не треба купати у рекама.

Свети Илија Громовник је храмовна слава Православне црквене општине у Врањској Бањи, а такође и слава Градске општине Врањска Бања.

На дан Светог Илије у Врањској Бањи се организује вашар који традиционално окупља велики број људи.

Please follow and like us:
Друштво