Данас је Велика субота

Српска православна црква и њени верници данас празнују Велику суботу, дан посвећен успомени на погреб Господа Исуса Христа и његов силазак у Ад.

Овај последњи дан недеље страдања и смрти верници проводе у тишини, клањају се и целивају плаштаницу, која је изнета на Велики петак и остаје на посебном столу на средини храма до поноћи Велике суботе. У поноћ се служи прва Васкршња литургија и уз опход око храма, плаштаница се уноси у олтар.

Поноћном Васкршњом литургијом Светог Василија Великог завршавају се дани жалости и почиње празник Васкрсења. Свештеници у православним храмовима се у знак васкршње радости и победе над смрћу пресвлаче у свете одежде и у осветљеној цркви читају Јеванђеље о радосној вести анђела.

Почетак васкршњег славља оглашава се звонима на православним храмовима, која први пут звоне после дана жалости.

Велика субота је једина субота у години када се пост састоји у сухоједењу.

Сваке године на Велику суботу, дан између Распећа на Велики петак и Васкрса у недељу, у Јерусалиму на земљу са неба силази Благодатни огањ. Јерусалимски патријарх узноси угашено кандило које се само пали и тај огањ преноси на свеће окупљених верника.

У Саборном храму Свете Тројице у Врању на Велику Суботу у 9:00 служи се Вечерња служба са литургијом Светог Василија Великог. Васкршње јутрење почиње у поноћ, а у наставку се служи Прва Света Литургија.

Друга Света литургија служи се на дан празника, у недељу, са почетком у 9:00 сати, а Васкршња вечерња служба у 18:00.

На Васкршњи понедељак Јутарња служба почиње у 08:30, а у наставку се служи Света литургија.

Please follow and like us:
Друштво