Данас почиње Васкршњи пост, који траје до Васкрса 5. маја

Храм Свете Тројице

Почео Васкршњи пост, најдужи и најзначајнији пост у православној вери и трајаће све до Васкрса који се ове године пада 5. маја.  Први дан је Чисти понедељак којим почиње прва седмица која се назива Чиста и која означава најстрожи пост.

Велики пост траје седам недеља, почиње Чистом, а завршава се страдалном седмицом. Овај пост је најважнији и најстрожи пост. Већи део поста се пости на води, осим суботом и недељом када се дозвољава пост на уљу и конзумирање вина. На празник Цвети и Благовести које се ове године обележавају 7. односно 28. априла дозвољена је риба.

Питали смо наше суграђане да ли постe.

– Ја званично никад нисам постио у тим периодима целог поста, сем током неких традиционалних датума у нашој цркви пред велике празнике- рекао нам је суграђанин.

-Ја постим недељу дана пред Ускрс- додаје наша саговорник.

-Ја постим средом и петком, супруга како спреми тако се и понашам- наглашава наша суграђанка.

-Било који празник кад се пости, ми постимо. Читава породица ми пости- додаје наш саговорник.

Управо због чињенице да је ово најстрожи пост, припрема је јако битна. Последња седмица пред почетак поста била је Сиропусна недеља у којој се није јело месо, а млеко и млечни производи су били дозвољени. Последњег дана те седмице верници обележавају Беле покладе када треба тражити опроштај и опростити другима како би се душа прочистила и растеретила и припремила за предстојећи пост.

– Јако је битно да извршимо праву припрему за највећи и најрадоснији празник у хришћанству. Та припрема је преко Свете тајне, исповести, поста и молитве. Ту човек најбоље чисти себе и припрема за улазак Господњи у нас- објашњава свештеник Зоран Трајковић.  

Пост има своје две стране. Поред уздржавања од одређених јела и пића што представља телесну страну поста, битна је и она духовна која подразумева прочишћење духа, одрицање од злих и грешних мисли и дела. Важно је неговати љубав и доброту као и помагати другима. 

– Најбитније је да сви ми имамо пре свега свој мир, лако ћемо га онда пренети другима. Тај Божији мир који Господ даје понаособ свакоме од нас, нека се прво усели у нас, а кроз нас делиће се и свима другима. Према нашим укућанима, породици, фамилији, комшијама и онда ће се видети да имамо Бога у себи- наглашава свештеник Зоран Трајковић.

На Велики петак би сви они којима здравствено стање то дозвољава требало да се уздрже од хране и пића све до изношења плаштанице када се узима посан оброк на води. Велика или Страдална субота је једина субота у години која се пости строго на води. Верници који посте, проводе га у молитви, покајању и припреми за причест на дан Васкрса.

Please follow and like us:
Друштво