Данас су Духовске или Летње задушнице

Фото: СПЦ

Данас су Духовске задушнице, у народу познате и као Летње задушнице. Оне су увек у суботу пред празник Силазак Светог Духа на апостоле. Тога дана врши се помен покојницима., црква се моли за све преминуле, а верници излазе на гробове, пале свеће и сећају се својих предака.

У току године четири суботе су посвећене упокојенима. Задушнице су суботњи дани када се на богослужењима – Литургијама, парастосима, дељењем милостиње, уређивањем гробова, одаје дужно поштовање упокојеним члановима фамилије и Цркве.

Црква се сваке суботе, а нарочито друге, треће и четврте суботе Васкршњег поста моли за упокојене и сећа се свих преминулих Хришћана. Међутим, поред ових редовних суботњих молитвених дана, Црква је одредила посебне дане у току Црквене године, који се називају задушнице и оне увек падају у суботу.

На Задушнице треба отићи на службу у цркву, обићи гробове, прелити их вином, уредити и окитити цвећем и упалити свеће. Уобичајено је да се на задушнице држи Литургија, на којој свештеник прелива вином донешено жито (кољиво), а после службе се одлази на гробља, где се пале свеће, а свештеници обилазе и каде гробове. Они који нису у могућности да оду на гробља због удаљености, треба да оду до најближег храма, и да ту обаве помен за своје упокојене. Пошто је то дан када се посебно обраћа пажња на делење милостиње, обавезно се сваком просјаку кога сретнемо, удели милостиња и да део хране коју смо понели са собом.

Извор: СПЦ и РТВ Врање

Please follow and like us:
Друштво