Дани Сливничана: Сусрет мештана и дијаспоре

Мештани и припадници дијаспоре су трећу годину за редом одржали манифестацију „Дани Сливничана“. Планинско село Сливница је на петнаестак километара од Врањске Бање, до кога се једва долази веома оштећеним путем. Надају се да ће уз помоћ руководства Србије, града Врања и градске општине Врањска Бања већ за идућу манифестацију имати асфалтни пут.

„Дани Сливничана“ протекли су у знаку сусрета мештана, рођака и пријатеља, традиционалних јела и музике. Овогодишњи домаћин Небојша Антић се потрудио да овај својеврстан сабор буде дуго упамћен. Учествовало је више од стотину људи, који су родом из тог краја.

– Скупило се 120 – 130 душа, а ја се надам да ће их за коју годину бити и свих 300. Ово је право богатство, трубачи су се у селу чули после 30 година и ја сам пресрећан.

Овде сам рођен, а у Немачкој живим тачно 50 година. Али, мени је овде најлепше, ја тамо сањам моје село – наводи Ђорђе Спасић.

Велики проблем за живот мештана је пут од Врањске Бање до Сливнице који је доста оштећен. Зато изабрано руководство тражи реконструкцију пута који је мештанима од животног значаја.

Пут од бањске цркве до Сливнице повезује нсељена места Козарики, део Изумна, део Бујковца, Липовца, онда Барје и Сливницу.

Пут је од виталног значаја јер људи пешаче и до петнаестак километара до лекара или продавнице и носе ствари на леђима – каже Слободан Стаменковић, председник локалне радне групе.

Овај пут је једина веза са Бањом за око 70 домаћинстава. Са тог подручја ранијих година је исељено око 500 људи, од којих многи обнављају или граде куће и баве се пољопривредом.

–  Радим у Врању, али долазим сваког викенда. Пут је у катастрофалном стању и требало би да се насипе и поправи.

Људи желе да се овде врате, један мој комшија ту недалеко реновира кућу, а враћају се и моја сестра и зет – каже Дејан Анђелковић.

Према проценама изградња пута би коштала око 100 милиона динара. Председник Србије Александар Вучић и надлежно министарство подржали су захтев мештана, а у току су разговори са руководством града Врања и градске општине Врањска Бања о самом пројекту, истиче Стаменковић.

Please follow and like us:
Друштво