Данило и Теодора освојили прве републичке награде у Тршићу

Професорка Милена Дeкић, Данило Стаменковић, Теодора Ђорђевић и професор Драган Петровић

Ученици првог разреда Гимназије „Бора Станковић“ Теодора Ђорђевић и Данило Стаменковић освојили су појединачне прве републичке награде на традиционалном такмичењу из српског језика и језичке културе, које је одржано у Тршићу. Тим поводом причали смо са награђеним ученицима и њиховим професорима о њиховим утисцима.

Теодорин ментор је професор Драган Петровић, док је са Данилом радила професорка Милена Дeкић. На републичком такмичењу из језика и језичке културе у Тршићу учествовало је петоро ученика из Гимназије. Вишегодишњи рад и труд се исплатио и Теодора и Милан су се истакли међу најбољим ученицима из целе Србије, освојивши појединачно прво место.

 – Први утисци су веома лепи, могу да кажем да је сама организација прелепа и све је било у складу са прописима. Школа у којој се одржава такмичење  је била лепа и амбијент је био умирујућ па нам је мало смањио трему пред такмичење, каже Данило.

– Што се тиче теста, с обзиром да је ово било републички ниво такмичења, био је мало тежи и питања су била различитих нивоа, од најлакших до најтежих питања. Најтежа питања за мене су били акценти, али сматрам да се уз рад и труд све може постићи и ова награда ми веома значи, додаје Теодора.

Њихови ментори истичу да су поносни на своје ђаке, јер они представљају, не само Гимназију, већ и Град Врање.

– Гимназија „Бора Станковић“ има сјајне ђаке и можемо бити пресрећни што освајају овакве награде. Данило и Теодора су успели да дођу до највишег нивоа кад је у питању такмичење из српског језика и језичке културе. Тамо су представљали себе, нашу школу, али наш град и можемо бити срећни због тога, истиче професор Драган Петровић.

– Надали смо се, вежбали и тај њихов труд се исплатио. Веома смо срећни јер је то подстрек и за њих и за остале ученике да виде да је успех могућ и да се трудом и радом успева у свему, наглашава професорка Милена Дeкић. 

Професори наглашавају да за српски језик постоје два такмичења, такмичење из књижевности и такмичење из граматике, правописа и језичке културе. Наглашавају да је заинтересованост за надметање у знању из књижевности много веће, али да  су ученици који се такмиче у  граматици и правопису углавном добри математичари. 

Please follow and like us:
Образовање