Децембар у знаку мраза и магле

Метеоролошка станица у Врању

Према прогнози Републичког хидрометеоролошког завода, децембар и јануар ће бити благ и просечно влажан. Јаче снежне падавине су могуће на планинама. Током децембра у јутарњим часовима нас очекује појава слабог мраза и магле, а по котлинама и долинама река југозападне и јужне Србије магла. Током дана биће мало и умерено облачно са сунчаним интервалима. Највиша температура кретаће се у распону од 10 до 12 степени, а минимална температура неће прелазити минус 4 степена, рекао је на почетку разговора Драгиша Станковић из метеоролошке станице у Врању.

– До краја месеца нема назнака за јаче снежне падавине. Током викенда очекујемо кишу. У брдско- планинским пределима биће новог снежног покривача за 15-20 центиметара више. Све до краја године биће суво и хладно време. Јутра су магловита, каже наш саговорник.

Ветар пре подне слаб јужни, после подне слаб до умерен северозападни. Увече и ноћу облачно, у другом делу ноћи понегде могућа слаба киша, на планинама слаб снег.  

– Током новогодишњих празника неће бити снега. Прва декада јануара месеца биће изузетно топло време. Достизаће 15 степени. А већ у другој декади могућа јача зима. Таква зима потрајаће до марта месеца, објашњава наш саговорник.

Узрок магле у јутарњим и преподневним часовима је топла земља пуна влаге. Температура опада и долази до кондензације воде, објашњава наш саговорник. Топао ваздух клизи са брда и ствара тзв. језеро хладног ваздуха. Чим је ваздух хладан и јављају се топла испарења из земље настаје магла карактеристична за врањску котлину.

https://youtu.be/WiHJPboXInY

 

 

Please follow and like us:
Друштво