Деци се свиђа реконструисано одељење Библиотеке. Траже лектиру, али и слободно штиво

Малишани су задовољни новим изгледом Дечјег одељења врањске Библиотеке. Свиђају им се анимације, кутак за разоноду и радионице, али и другачији распоред књига, кажу библиотекари.

У јутарњим сатима када смо посетили Дечје одељење врањске библиотеке није било деце, али су нам библиотекари пренели њихове импресије новим простором. Деца су задовољна, све им се свиђа, а посебно што је библиотека осавремењена са два лаптопа.

-Деца реагују позитивно, свиђа им се нови простор, нови ентеријер, имамо неке дечје фолије, до сада то нисмо имали, имамо кутак за децу који поседује два лаптопа, каже библиотекарка Александра Спасић.

Реконструисано Дечје одељење врањске Библиотеке отворено је уочи Светог Саве. Како је већ почело друго полугође, деца сада чешће долазе по лектиру, а на распусту се читало и слободно штиво.

-С обзиром да је почело друго полугође деца читају и лектиру, али и по слободном избору, као што је на пример Исидора Мун иде на екскурзију, иде на балет, то више читају девојчице, а дечаци типа Бака гангстер, додаје Александра Савић.

Најчитаније књиге у 2022. биле су Леси се враћа кући, Аги и Ема, Каљави коњ, Моја бака вам се извињава, Криве су звезде, Ципела на крају света. У прошлој години 770 деце се уписало на Дечје одељење, од тога 122 предшколца.

Дечје одељење као засебна целина Библиотеке постоји од 1974. године, а књижни фонд се од тада увећава и данас броји више од 18 хиљада књига.

Подсећамо, за реновирање Дечјег одељења утрошено је више од три милиона динара, од тога је два и по милиона динара подршка Министарства правде, а преостала средства је издвојио Град Врање.

Please follow and like us:
Култура Образовање