Дечија недеља: Одрастање некад и сад

У оквиру овогодишње Дечје недеље, која се одвија под слоганом „Велико срце деце Србије“, у Предшколској установи „Наше дете“ у Врању је данас одржан сусрет и разговор васпитачица са родитељима и децом.

Ове године, Дечија недеља се одржава од 2. до 8. октобра под слоганом „Велико срце деце Србије“.

У Предшколској установи „Наше дете“ у Врању, у понедељак је одржана радионица – причаоница о правима детета, али и њиховим обавезама.

У уторак су тема биле игре којима се најмлађи забављају и едукују у оквиру породице или са вршњацима, док је у среду организована изложба играчака и сликовница.

На данашњој радионици, васпитачице су са родитељима и децом разговарале о одрастању некад и сад и унапређивању подстицајног, здравог и безбедног окружења у ком деца могу да развијају све своје потенцијале, као и вршњачкој и међугенерацијској толеранцији.

– Да направимо паралелу између некадашњих и садашњих игара и уочимо разлику између детињства некада и сада.

Такође, данас ће родитељи, заједно са децом, да креирају цртеже и друге садржаје и све то постављају на друштвене мреже са хештагом #želimdarazumeš, а све у циљу промовисања међусобне сарадње и повезивања – каже за РТВ Врање руководилац Вртића „Сунце“ Светлана Пешић.

– У одбрану нас савремених родитеља бих могаo да кажем да је нама теже него што је било нашим родитељима, јер су они имали проблем да нас утерају у кућу, док ми имамо проблем да своју децу истерамо напоље – указује Никола Јовановић.

Иако се и родитељи, као и школе и вртићи, труде да децу удаље од виртуелног света рачунара и мобилних телефона, тај задатак није нимало лак.

– Колико год се ми трудимо, друштво и савремени начин комуникације им то намећу.

Како ми је супруга просветни радник, примећујемо да се ситуација помало променила након трагичних дешавања у београдској школи и да се деца у школи и вртићу одвајају од екрана и више времена провеоде напољу, где се боље друже – наводи Јовановић.

– Ми се трудимо да сваког дана што више будемо са децом на отвореном, у природи, како би их удаљили од телефона и друштвених мрежа, да пружимо деци једно нормално и безбрижно детињство и укажемо на неке друге вредности – додаје Светлана Пешић.

Дечја недеља, највећа национална манифестација посвећена најмлађима која има за циљ побољшање положаја детета ће бити завршена сутра, када су предвиђене спортске активности и сусрет представника локалне самоуправе са децом из врањских вртића.

Please follow and like us:
Друштво Образовање